Mer än hälften av alla blancolån initieras av låneförmedlare som gör miljonvinster på att förmedla lån. Den nya låneförmedlaren
BanknyheterDen helt nya låneförmedlaren, Låntagarnas, har gett sig in på den konkurrensutsatta marknaden med kreditförmedlare. Men deras bolagsform skiljer sig från andra låneförmedlares, skriver Di Digital.
Låneförmedlare initierar mer än hälften av alla blancolån i Sverige. Aktörer som Lendo, Sambla, Advisa och Zmarta omsätter hundratals miljoner kronor och gör rejäla vinster, vilket gör att de kan betala ut vinstutdelning på flera miljoner kronor.
Bolagsform med vinstutdelningsbegränsning
Den nya låneförmedlaren Låntagarnas har en annan profil än sina konkurrenter. Låntagarnas är ett aktiebolag men de har en särskild vinstutdelningsbegränsning. Enligt medgrundaren Frej Andreassen innebär det att bolagets aktier i princip är helt värdelösa vilket förhindrar jakten på en exit. Även om Låntagarnas skulle göra vinster som uppgår till flera miljoner kronor kan ägarna inte ta del av någon vinstutdelning och den bolagsformen kan aldrig ändras.
Låntagarnas startas av en välmeriterad duo från finansbranschen
Bakom Låntagarnas står Andreas Johansson och Frej Andreassen, en duo som är välmeriterad inom finansbranschen. Frej Andreasson har haft olika chefsroller på GE Money Bank och Santander Consumer Bank. Andreas Johansson kommer senast från sin chefsroll på Santander Consumer Bank. Innan det var Andreas med och grundade Sambla.
Att lämna sina välbetalda arbeten för att startat Låntagarnas var ett enkelt beslut. Duon kände att de vill göra något mer meningsfullt. Låntagarnas har en annan profil jämfört med dagens kreditförmedlare.
Dagens system riggat för överskuldsättning
Frej Andreassen anser att dagens system är riggat för att driva fram en överskuldsättning och oinformerade beslut hos konsumenterna, något som borde kunna gå att göra på ett annat sätt.
Enligt Andreas Johansson och Frej Andreassen finns det flera problem på dagens lånemarknad. Bland annat pekar de på den konflikt där kreditgivare och banker inte får betala ut rörliga ersättningar som bygger på lånevolymer till sina anställda, enligt lag. Däremot är det fritt fram att betala ut generösa provisioner.
Finns brister hos dagens låneförmedlare
Låneförmedlarna har skapat sig en så pass stark position på marknaden och drivs av att maximera sina vinster. När en 19-årig telefonförsäljare kan få 100 000 kronor i månadslön och att bolaget har en nettovinstmarginal på 40 procent är det något som inte står rätt till.
Vidare görs det inte alltid en nogrann kreditprövning och trots att 34 andra aktörer hos låneförmedlaren säger nej så kan kunden få ett positivt besked av en kreditgivare. Något som gör att människor som redan innan sitter i en jobbig situation hamnar i en ännu jobbigare situation.
Vill fokusera på att lösa kunders probelm inte skapa fler
Låntagarnas kommer alltid att göra egna noggranna kreditprövningar för att säkerställa kundernas återbetalningsförmåga. Vidare kommer de aldrig att acceptera personer som har en betalningsanmärkning, vilket många andra i branschen gör. Det finns nämligen fler långivare som beviljar ett blancolån trots betalningsanmärkning.
Dessutom satsar man på att ha marknadens lägsta ränta som kommer uppgå till maximalt 16 procent. De flesta andra låneförmedlare säljer oftast sina lån till en ränta på upp till 29,95 procent.