Foto: Pressbild/Consector
BanknyheterBolån har blivit ett allt populärare samtalsämne med de sjunkande bolåneräntorna och allt krångligare regler. Det här är något som Consector hoppas råda bot på genom sin nya kalkylator. Verktyget som är utvecklat för att hjälpa konsumenterna förstå deras utgångsläge ger information om hur mycket man kan låna och vad det bör kosta.
Reglerna som omgärdar bolån har ändrats flera gånger den senaste tiden. Under 2018 infördes exempelvis det nya amorteringskravet som ställde till det för flera som ville låna. Ofta är det inte själva reglerna som komplicerar för privatperson utan istället vad de faktiskt innebär. För många personer är Finansinspektionens riktlinjer svårlästa och till och med vilseledande, något som det förhoppningsvis är slut med tack vare Consectors kalkylator.
Consector förenklar bolåneprocessen
Processen med att skaffa ett bolån är enligt många väldigt jobbig. Dels är det på grund av reglerna som tidigare nämnt, men även det faktum att processen ofta är mycket föråldrad ställer till det för många. Consectors kalkylator är därför ett välkomnat tillägg för många som innebär att man enkelt och digitalt kan få en första uppskattning av hur mycket man får låna till vilken kostnad. För att kunna göra denna bedömning måste du fylla i en del värden i kalkylatorn som exempelvis:
- Inkomster
- Lån och krediter
- Övriga äganden
- Lånebelopp
Dessa värden kan sedan användas för att räkna ut variabler som din skuldkvot som avgör hur mycket du måste amortera på ditt lån. Kortfattat så hjälper kalkylatorn dig med allt det som är jobbigt utifrån ett antal enkla variabler och faktorer. Verktyget uppdateras ständigt med ny information och lagstiftning som kan påverka bolån och är därför ofta mer påläst än många andra.
Tips! Saknar du kontantinsats finns det möjlighet att finansiera handpenningen vid ett bostadsköp med ett blancolån.
Kalkylatorn hjälper dig inför utökat eller nytt bolån
Målet med kalkylatorn är att underlätta för konsumenterna, men för att den ska kunna hjälpa till måste du också använda den rätt. Dels handlar det om att alltid ange rätt siffror så att de preliminära siffrorna stämmer överens med verkligheten. Utöver det gäller det även att använda den vid rätt tillfälle, exempelvis innan du går in i en budgivning eller när du planerar att utöka ditt bolån. På det sättet får du möjlighet att få en mer generell värdering och kan få en första idé om hur mycket du faktiskt kan låna.