Trygga

Trygga är en svensk låneförmedlare med över 12 års erfarenhet. Via deras tjänst kan blancolån, gratis och enkelt, jämföras från ett 30-tal olika banker och långivare. 

Företaget grundades 2013 (under namnet Likvidum) och fick två år senare tillstånd från Finansinspektionen att förmedla blancolån. Sedan dess har de hjälpt över 200 000 personer att jämföra räntor och villkor för att hitta det bästa alternativet. 

Lånevillkor hos Trygga

Trygga förmedlar låneerbjudanden från anslutna banker och långivare. De erbjuder alltså inte egna blancolån och har därmed inte egna lånevillkor. Fakta som presenteras nedan är en sammanställning av de villkor som erbjuds av långivare som Trygga samarbetar med. 

Lånebelopp

Det går att ansöka om blancolån på lägst 5000 kronor och högst 800 000 kronor. De flesta anslutna långivare erbjuder däremot belopp på mellan 20 000 kronor och 350 000 kronor. En ansökan på lägre, eller högre, belopp kan därmed innebära att färre banker ger erbjudande. 

Amorteringstid

I ansökan anges önskad återbetalningstid på mellan 1 år och 20 år. Däremot kan långivare ändå ge erbjudanden med annan återbetalningstid. Detta syns tydligt i den uppställning av olika låneerbjudanden som kommit in efter en ansökan. Se hela processen vid rubriken ”Så ansöker du om lån”

Olika lånebelopp och återbetalningstid kan erbjudas

De låneerbjudanden som ges kan både ha lägre lånebelopp och/eller annan amorteringstid än önskad. Det beror på vilka villkor och krav som banken har.

En person som ansöker om 100 000 kronor kan exempelvis bli erbjuden 80 000 kronor, istället för inget alls.

En person som ansöker om 12 års återbetalningstid kan bli erbjuden 10 år utifrån att vissa långivare inte har längre återbetalningstid än så.   

Ränta

Räntan är individuell och avgörs av låntagarens kreditvärdighet. Som lägst går det att få ett blancolån med årsränta på 4,95% och som högst kan 25,95% erbjudas. Den effektiva räntan varierar därmed mellan 5,07 % och 31,45%. 

Betalningsanmärkning

Flera av de samarbetande långivarna kan bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar. Bland dessa finns exempelvis NStart, Facit Bank samt Moank. Även för de som har betalningsanmärkning kan därmed Trygga hjälpa till med att hitta bättre lånevillkor. 

Trygghetsförsäkring

Tecknas ett blancolån via Trygga kan deras Trygghetsförsäkring väljas som tillval. Det är en frivillig tilläggsförsäkring som ger ersättning vid arbetslöshet eller sjukskrivning under mer än 30 dagar alternativt sjukhusvistelse i minst 14 dagar. Vid dessa tillfällen betalar försäkringen ”avtalade månatliga försäkringsbeloppet” upp till 10 000 kronor i månaden. Se kompletta försäkringsvillkor på hemsidan. 

Grundkrav för att få låna

För att låneansökan ska behandlas krävs att följande krav är uppfyllda. 

  • Minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader
  • Inkomst på minst 10 000 kronor före skatt per månad
  • Ingen skuld hos Kronofogden

Samtliga långivare måste göra en kreditbedömning där de även tar hänsyn till exempelvis andra skulder och familjesituation. Att kraven ovan är uppfyllda betyder därmed inte per automatik att ansökan kommer att beviljas av någon av de samarbetande bankerna. 

Så ansöker du om lån

En ansökan till Trygga innebär att cirka 30 banker och långivare får möjlighet att ge ett låneerbjudanden. Det sker via följande fem steg. 

Belopp och amorteringstid

    Första steget är att ange önskat lånebelopp (5000 – 800 000 kronor) samt önskad återbetalningstid (1 – 20 år). Dessutom anges om lånets syfte är för att samla lån eller inte. 

    Kontaktuppgifter

      Andra steget är att ange kontaktuppgifter, det vill säga mailadress och telefonnummer. När låneerbjudanden finns tillgängliga kommer det informeras via dessa vägar. 

      Ekonomisk situation

        Tredje steget är att frågor besvaras kring den egna privatekonomin. Ange exempelvis inkomst, antal barn i familjen, civilstånd och summan av övriga lån. Signera ansökan med BankID. 

        Kreditupplysning

          Fjärde steget är att Trygga tar en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC). Kreditupplysningen samt ansökan skickas därefter digitalt ut till samtliga samarbetande banker och långivare vilka därefter avgör om de är villiga att erbjuda lån eller inte. 

          Erbjudande om blancolån

            Femte steget är att få låneerbjudanden, vilket oftast inte tar mer än någon minut. Dessa ses på Tryggas hemsida via inloggning med BankID. Jämför dem exempelvis utifrån beviljat belopp, ränta och månadskostnad. Därefter kan ett av dessa alternativ väljas och låneavtalet signeras med BankID. 

            • Alltid gratis – Jämförelsen är alltid gratis att genomföra. 
            • Aldrig krav – Det finns aldrig krav på att lån måste tecknas. 

            Utbetalning

            Hur lång tid det tar innan pengarna är utbetalade till angivet bankkonto varierar beroende på vilken långivare som låneavtalet gäller. Det vanliga är 1 – 3 bankdagar från att avtalet signerats och skickats in digitalt. 

            Avgifter

            Tjänsten att jämföra blancolån från flera olika banker och långivare är helt gratis. De kostnader som kan uppkomma är därmed knutna till de avtal som jämförs och ingås. 

            • Trygghetsförsäkring – Månadskostnaden beror på valt försäkringsbelopp. Aviseras på månadsfakturan för lånet. Läs mer ovan vid rubriken ”Trygghetsförsäkring”. 
            • Ränta och avgifter – Räntekostnad, uppläggningsavgift samt eventuella avikostnader är knutna till tecknat lån. Total månadskostnad presenteras i lånejämförelsen. 

            Räkneexempel

            Vad ett blancolån, förmedlat via Trygga, kostar beror både på belopp, räntenivå och amorteringstid. Ett exempel som nämns på hemsidan är följande.

            Ett blancolån tecknas på 100 000 kronor och med 8,95% i ränta. Amorteringstid väljs på 12 år för att hålla nere månadskostnaden. Med uppläggningsavgift på 495 kronor och ingen aviavgift blir den effektiva räntan 9,43% och månadskostnaden 1135 kronor. Under löptiden kommer blancolånet att återbetalats med totalt 163 996 kronor. 

            Vårt betyg

            Vi ger Trygga 4/5 i betyg. Detta främst utifrån följande fördelar:

            • Enkel jämförelse av över 30 långivare
            • En UC oavsett hur många erbjudanden som ges
            • Högt betyg av tidigare användare

            De bästa låneförmedlarna i Sverige, som exempelvis Sambla och Lendo, får däremot 5/5. Det som skiljer dem från Trygga är att de har bredare jämförelse, tydligare information och mer tillgänglig kundtjänst. 

            För vem passar Trygga?

            Den tjänst som Trygga erbjuder är fördelaktig att använda vid ett flertal tillfällen. Jämför blancolån och hitta bästa villkoren exempelvis vid följande behov:

            Du behöver teckna ett nytt blancolån

            Behöver du teckna ett nytt blancolån för att exempelvis finansiera bilinköp eller renovering? Använd Tryggas tjänst för att enkelt jämföra blancolån från ett 30-tal banker och långivare. Ett snabbt och säkert sätt att ställa räntor och villkor mot varandra.   

            Du vill förbättra villkoren på befintligt blancolån

            Har du förbättrat din kreditvärdighet sedan befintligt blancolån tecknades? Då finns troligtvis möjlighet att få bättre ränta, högre lånebelopp eller på annat sätt bättre villkor. Gör en gratis jämförelse för att se om någon bank kan erbjuda bättre villkor och flytta eventuellt lånet dit. 

            Du vill samla dyrare lån och krediter

            Har du flera smålån och öppna krediter? Teckna ett samlingslån via Trygga och lös alla dessa dyrare alternativ. Med ett enda större blancolån kan både lägre ränta och lägre månadskostnad uppnås. Ett bra steg mot en bättre lånesituation. 

            Fördelar

            1 UC – Flera låneerbjudanden

            Oavsett hur många långivare som erbjuder lån kommer enbart en kreditupplysning att genomföras. Det går även att ändra på belopp eller amorteringstid utan att nya kreditupplysningar genomförs. 

            Erbjuder Trygghetsförsäkring

            Trygga erbjuder Trygghetsförsäkring till alla som tecknar lån via dem. En tilläggstjänst som kan skapa en trygghet för personer som är oroliga för att kunna hantera lånekostnaden vid exempelvis sjukdom eller arbetslöshet. 

            Goda kundomdömen

            Trygga Group AB har ett mycket gott omdöme på Trustpilot. Över 2000 personer, som använt tjänsten, har lämnat recensioner och de flesta har gett högsta betyg 5/5.  Några fördelar som ofta nämns är personalen är duktig och hjälpsam samt att de i vissa fall kunnat ”hjälpa till när andra inte kunnat det”. 

            Ett trevligt bemötande och att allting gick väldigt snabbt, jag hade pengarna efter en dag

            Nackdelar

            Kan upplevas påstridig

            I vissa recensioner på Trustpilot nämns att handläggare från Trygga kan upplevas ”påstridiga” och att de förmedlar en känsla av att det är ”bråttom” att teckna lån. Den som upplever detta kan självklart be om att få byta handläggare. 

            Visar inte månadskostnad vid ansökan

            När en ansökan fylls i väljs belopp och amorteringstid. Men något räkneexempel finns inte som visar hur ändrad amorteringstid påverkar månadskostnaden. En funktion som finns hos de flesta andra låneförmedlarna och som hade gjort ansökan tydligare.  

            Mindre jämförelse

            Trygga jämför cirka 30 banker och långivare medan de bästa låneförmedlarna i Sverige jämför cirka 40. Det gäller exempelvis Sambla, Lendo och Advisa. Ju bredare jämförelse desto bättre. 

            Vanliga frågor om Trygga

            Varför ringer Likvidum AB?

            Efter att en låneansökan skickats in till Trygga kommer en handläggare att ringa upp och hjälpa till i processen. Då Trygga tidigare hette Likvidum är det vad många nummerupplysningstjänster fortfarande har registrerat.

            Hur tjänar Trygga pengar?

            De banker och långivare som är anslutna till tjänsten betalar en avgift till Trygga per förmedlat lån. Det gör att tjänsten kan vara helt gratis för privatpersoner att utnyttja.

            Vad är största fördelen med Trygga.com?

            Den största fördelen är att ett 30-tal banker och långivare kan ge låneerbjudande via en enda ansökan. Ett enkelt och snabbt sätt att jämföra räntor och villkor.

            Hur loggar jag in på Trygga?

            Förutsatt att en låneansökan har skett inom de senaste 45 dagarna kan inloggning ske på Portal.trygga.com/login. I inloggat läge visas alla aktuella erbjudanden.