Krav på dig
Det som krävs av dig vid lån utan BankID skiljer sig i det stora hela inte från lån med BankID. Det är en punkt som sticker ut – identifieringsmetoden. Låt oss ta det punkt för punkt. Du ska…
… vara minst 18 år.
… vara folkbokförd i Sverige.
… ha en inkomst, från lön, pension eller liknande. Exakta summor skiljer sig åt mellan olika långivare – det är återbetalningsförmågan.
… ofta vara fri från skulder hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar kan dock accepteras.
… kunna identifiera dig med någon annan metod än BankID, såsom Freja eID eller postledes.
Vad innebär lån utan BankID?
Lån utan BankID är precis vad det låter som – en möjlighet att låna pengar där du inte behöver använda BankID för att identifiera dig eller signera avtal. Istället används alternativa metoder som exempelvis fysiska dokument, personlig kod, eller andra digitala legitimationer som Freja eID.
Om du inte använder BankID sällar du dig till en unik skara människor i Sverige. Under 2023 använde nämligen hela 8,5 miljoner svenskar BankID. Det gör denna identifieringsmetod det till Sveriges mest populära e-legitimation. BankID har på goda grunder blivit i princip synonymt med identifiering och digital signering.
Men det lämnar fortfarande en betydande del av befolkningen – ca 15 % – utan tillgång till denna tjänst. Detta kan bero på tekniska svårigheter, säkerhetsrisker, eller en medveten vilja att välja andra alternativ.
Ett tredje scenario är att du har BankID, men av olika anledningar vill identifiera dig på något annat sätt när det kommer till lån. Det för oss in på nästa fråga.
Visste du att… lån med BankID eller andra digitala identifieringsmetoder har ökat på senare år? Detta sammanfaller med ökningen av digitala låneförmedlare och minskningen av fysiska bankkontor, på vilka man tidigare kunde signera avtalen på plats.
Går det att låna pengar utan BankID?
Ja, det är fullt möjligt att låna utan BankID, även om det är mindre vanligt. Många långivare erbjuder fortfarande alternativ för kunder som inte kan eller vill använda e-legitimation.
Nu till baksidan som många i dagens snabbrörliga värld “hatar”; processen kan dock ta klart längre tid. Detta eftersom du ofta behöver tillhandahålla fysiska kopior av ID-handlingar eller signera avtal som skickas via post. Men för vissa kan detta vara en tryggare och mer pålitlig lösning än digitala metoder.
Intressant nog har vissa långivare rapporterat en ökning av kunder som söker lån utan BankID, särskilt bland äldre användare som inte känner sig bekväma med digitala verktyg.
Det måste dock inte ta längre tid om du väljer exempelvis Freja eID eller Tink. Vi går strax närmare in på alternativ!
Anledningar till att låna utan BankID
- Säkerhetsaspekter: Vissa personer är oroliga för att deras BankID kan missbrukas vid bedrägerier eller ID-stöld. Hur många tidningsrubriker under de senaste året har inte handlat om ID-kapningar?
- Tillgänglighet: Äldre användare eller personer utan tillgång till modern teknik kan ha svårt att använda BankID.
- Tekniska problem: Ibland kan tekniska problem, som en trasig telefon eller en spärrad BankID-app, göra att man tvingas att välja andra metoder.
- Personligt val: För de som värdesätter integritet och föredrar att undvika digital spårning kan lån utan BankID kännas som ett mer självständigt alternativ.
Det finns tre typer av BankID; på fil som används på dator, kort och mobilt. De flesta använder mobilt BankID, vilket är en app i mobilen.
Alternativ till BankID vid lån
Även om BankID är den mest använda metoden för identifiering vid lån i Sverige, finns det flera alternativ för dig som inte har eller vill använda det. När du ska välja bland dem, fundera över hur länge du kan tänka dig att vänta på att få dina pengar på kontot och vad du känner dig mest bekväm med.
Freja eID
Freja eID är ett populärt alternativ till BankID och är dessutom den första statligt godkända e-legitimationen utöver BankID. Freja eID erbjuder en säker och smidig lösning som fungerar både för digital identifiering och signering av avtal.
Fördelar:
- Enkelt att skaffa och använda.
- Godkänt av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).
- Finns i olika nivåer, från en enkel version till Freja eID+ som används för känsligare ärenden.
Fun fact #1: Freja eID har också ett ”ID-skydd” som hjälper användare att upptäcka och förhindra ID-kapning.
Fun fact #2: I januari 2024 passerade Freja eID 1 miljon användare. En fin milstolpe, men en bit kvar till BankID:s 8,5 miljoner.
Tink/Instantor
Tink och Instantor är, likt Freja eID, digitala tjänster. Istället för att skicka in lönebesked eller kontoutdrag ger du långivaren tillfällig åtkomst till din bank via dessa tjänster för att samla in nödvändig information.
Fördelar
- Snabb och digital process utan behov av BankID.
- Används av många långivare för att automatisera kreditprövningar.
Nackdelar
- Du ger tillfällig åtkomst till dina bankuppgifter.
- Begränsat till långivare som stödjer dessa tjänster.
Personlig kod
Vissa långivare erbjuder möjligheten att identifiera dig med en personlig kod. Detta innebär att du skapar eller får en kod som används för att verifiera din identitet vid ansökan och signering av låneavtal.
Fördelar
- Enkelt och användarvänligt.
- Kräver ingen specifik teknik eller e-legitimation.
Nackdelar
- Lägre säkerhetsnivå än BankID eller andra digitala metoder.
- Ofta begränsat till mindre lånebelopp.
Användning i praktiken: Detta alternativ används främst av långivare som riktar sig till äldre kunder eller de utan tillgång till moderna digitala verktyg.
Telefonsamtal
I teorin kan identifiering genomföras via telefonsamtal där du verifierar din identitet genom att svara på säkerhetsfrågor eller bekräfta specifika uppgifter. När vi har gett oss ut på jakt för att dubbelkolla detta med digitala långivare är det dock inte vanligt i praktiken.
Praktiska utmaningar:
- På grund av risken för bedrägerier är detta alternativ mycket ovanligt och används i princip aldrig längre av seriösa långivare.
- Det är svårt att säkerställa identiteten på ett säkert sätt via telefon, särskilt med dagens avancerade phishingmetoder.
Tänk på: Detta alternativ förekommer främst som ett steg i kundtjänstens support, snarare än som en fullständig identifieringsmetod.
Låneavtal per post
Postnord måste också ha saker att göra! Så, ett av de mest traditionella alternativen är att få låneavtalet skickat till dig via post, som förr. Här skriver du under avtalet manuellt och skickar tillbaka det tillsammans med en kopia av en giltig ID-handling.
Fördelar
- Perfekt för de som inte har tillgång till digitala tjänster.
- Säkerhetsmässigt känns det tryggt för många att hantera fysiska dokument.
Nackdelar
- Mycket långsam process jämfört med digitala alternativ.
- Risk för förlorade dokument eller förseningar i postgången.
Visste du att… Postnord delade ut 2,5 procentenheter mer post under november 2024 än i november 2023? De som menar att “brevens tid är över” har alltså fel. Att det tar längre tid än digital kommunikation, kan dock alla vara överens om.
Så här ansöker du om lån utan BankID
Att ansöka om lån utan BankID kan kännas som en resa tillbaka till en enklare tid, där pappersarbete och manuella processer stod i centrum. Även om det kanske inte går lika snabbt som att klicka ”signera” med BankID, är processen både genomförbar och ofta väldigt tydlig. Här får du veta hur du gör!
1. Välj en långivare som erbjuder lån utan BankID
Först och främst behöver du hitta en långivare som erbjuder alternativ för de som inte vill eller kan använda BankID. Det kan vara allt från mindre snabblåneföretag till långivare som riktar sig till personer utan digital bevandring.
Det är med andra ord här som den så viktiga lånejämförelsen kommer in i bilden! Jämför räntor och andra villkor för att hitta rätt.
Tips #1: Hos oss på Blancolån.nu kan du enkelt filtrera fram de långivare som du kan vända dig till för att låna pengar utan BankID.
Tips #2: Kolla noga vilka metoder för identifiering långivaren accepterar – vissa erbjuder t.ex. Freja eID, medan andra använder traditionella brev.
2. Skicka in din ansökan
När du hittat rätt långivare fyller du i en låneansökan online eller via telefon, precis som vanligt. I samband med detta görs även en kreditupplysning.
Tips #1: Du kan välja långivare utifrån om du vill låna utan UC och istället använda Dun & Bradstreet eller Creditsafe.
3. Signera avtalet
Efter att din ansökan har granskats behöver du välja hur du vill identifiera dig och signera låneavtalet.
Tips #1: Är det så att du vänder dig till någon av de låneförmedlare som tog sig in på topplistan högst upp på denna sida är det klokt att vänta in alla erbjudanden först, innan du signerar.
Om identifiering och underskrift av skuldebrev
Ett skuldebrev är ett juridiskt bindande dokument där du och långivaren kommer överens om lånevillkoren. Att identifiera sig och skriva under ett skuldebrev utan BankID kräver mer än ett enkelt knapptryck, men det är fortfarande en smidig process om du är förberedd.
Skicka in skuldebrev med underskrift samt kopia på giltig ID-handling
Om du väljer att sköta allr med skuldebrevet manuellt går det ofta till så här:
- Mottag dokumenten från långivaren:
Skuldebrevet skickas till dig via post eller e-post. - Kontrollera uppgifterna:
Läs igenom dokumentet noga! Kontrollera att belopp, ränta, återbetalningstid och andra villkor stämmer överens med vad ni kommit överens om. - Skriv under:
Signera skuldebrevet – glöm inte att din namnteckning måste matcha den på din ID-handling. - Bifoga en kopia av ditt ID:
En giltig ID-handling, t.ex. pass eller körkort, behövs för att verifiera din identitet. - Skicka tillbaka dokumenten:
Skicka tillbaka de signerade dokumenten och ID-kopian till långivaren, vanligtvis via post.
Signering av skuldebrev – Vad krävs?
Själva signeringen av skuldebrevet är kanske det viktigaste steget i processen. Genom att skriva under bekräftar du att du godkänner lånevillkoren och är skyldig att följa dem.
Vanliga krav:
- Skuldebrevet ska vara daterat.
- Din signatur ska matcha den på din ID-handling.
- Eventuellt kräver långivaren ett vittne för att styrka din underskrift.
Uppgifter som måste finnas med i skuldebrevet
Ett korrekt utfärdat skuldebrev ska innehålla vissa uppgifter för att vara juridiskt bindande, allt som oftast:
- Lånebelopp: Hur mycket pengar du lånar.
- Ränta: Den avtalade räntan och hur den beräknas.
- Återbetalningstid: Hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet.
- Förfallodatum: Vilka datum betalningarna ska göras.
- Långivarens och låntagarens uppgifter: Namn, adress och personnummer eller organisationsnummer.
- Eventuella avgifter: T.ex. uppläggningsavgift eller aviavgifter.
- Villkor vid försening: Vad händer om du missar en betalning?
Visste du att… den svenska skuldbrevslagen stiftades redan 1936? Dess historia går dock längre tillbaka i tiden än så. I vår närhet har man exempelvis hittat skuldbrev från 1500-talets Tyskland, vilket spelade en stor roll i hur den lilla byn Mittenwalde var en av världens rikaste städer.
Jämför lån utan BankID – Vi hjälper dig att välja rätt
Att hitta rätt lån utan BankID är inte helt enkelt. Att hitta de bästa snabblånen kan på egen hand vara nog så klurigt. Att ta det ett steg längre med en specifik identifieringsmetod kräver verkligen någon att hålla i handen.
Här kommer vi in i bilden! Vi sitter inne på stor expertis och har skapat en plattform som inte bara sparar din tid, utan som också hjälper dig att fatta smartare beslut. Allt samtidigt som du kan känna dig trygg genom hela processen.
Vi erbjuder…
… ett brett utbud av långivare. Hos oss hittar du både små nischaktörer och större långivare samt låneförmedlare som erbjuder flexibla alternativ utan krav på BankID.
… enkel översikt. Du får direkt en tydlig bild av räntor, avgifter och villkor. Inga överraskningar!
… alternativa identifieringsmetoder: Vi listar lån som använder allt från Freja eID till Tink/Instantor – så att du enkelt hittar en lösning som passar just dig.
… skräddarsydd sökning. I princip behöver du bara ange dina behov och önskemål, så gör vi mycket av jobbet åt dig.
Snabblån utan BankID
Snabblån + BankID = Sant. Kan det dock bli en match mellan snabblån och andra identifieringsmetoder? Svaret är JA, om du väljer rätt metod.
Låt oss lista några exempel på snabba lån, ofta med direkt utbetalning, som du kan vända dig till i så fall. Dessa erbjuder nämligen en stor flexibilitet i identifieringen, samtidigt som du kan känna dig trygg i hanteringen av dina personliga och ekonomiska uppgifter, samt en snabbhet som heter duga.
- 15 minuter – Många snabblån med direkt utbetalning tar ofta inte längre tid än så.
Långivare | Ränta | Lånebelopp |
Marginalen Bank | 4,75 – 29,55 % | 25 000 – 500 000 kr |
Tryggkredit | 6,95 – 17,99 % | 10 000 – 50 000 kr |
GoodCash | 25,45 % | 5 000 – 50 000 kr |
Mobillån | 25,74 % | 5 000 – 30 000 kr |
Smspengar | 39 % | 1 000 – 30 000 kr |
GF Money | 44 % | 1 000 – 30 000 kr |
Tänk på att många långivare erbjuder individuella villkor vad gäller ränta, lånebelopp och löptid. Generellt kan man säga att om du har en hög kreditvärdighet, får du bättre villkor. Vill du däremot låna med betalningsanmärkningar – vilket ofta är fullt möjligt hos många aktörer – kan villkoren bli annorlunda.
Låna utan BankID hos låneförmedlare
Om du känner dig osäker på vilken långivare som passar dig bäst, kan en låneförmedlare vara lösningen. Låneförmedlare fungerar som en mellanhand som skickar din ansökan till flera långivare samtidigt.
Fördelar:
- Tidsbesparing: En ansökan, flera erbjudanden.
- Bättre översikt: Du får jämförelser (A&O!) mellan olika räntor och villkor.
- Alternativ identifiering: Många låneförmedlare accepterar identifiering utan BankID.
Visste du att… det ofta är helt gratis att använda sig av en låneförmedlare? Lendo, Advisa och Sambla är de som samarbetar med flest banker och långivare, totalt 40 st.
Extra kostnader för ett lån utan BankID
I grund och botten är kostnaderna för ett lån utan BankID lika de som gäller för lån med BankID. Din målsättning är att hålla dessa avgifter på så låga nivåer som möjligt:
- Uppläggningsavgift
En avgift för att administrera lånet – manuellt eller automatiskt. Detta kan vara allt från 100 till 500 kronor. - Aviavgifter
Om betalningar sker via pappersfaktura tillkommer ofta en avgift på 25–50 kronor per månad. Det kan även tillkomma digitalt. - Högre ränta
Eftersom processen utan BankID ofta kräver mer resurser av långivaren, kan räntan vara något högre än för digitala lån. - Posthanteringsavgift:
Om du väljer att hantera låneavtal och skuldebrev via post kan vissa långivare ta ut en avgift för porto och hantering.
Tänk på att under 2025 ökar kostnaden för ett frimärke från 18 kronor till 22 kronor. Denna summa är dock ganska så obetydlig i sammanhanget.
Tips: När du jämför lån på vår plattform ser du direkt vilka kostnader som tillkommer, så att du slipper överraskningar du helst hade velat vara utan!
Fördelar med att låna utan BankID
Att välja lån utan BankID kan ibland kännas som att simma mot strömmen i en värld som ständigt digitaliseras. Men det finns flera anledningar till varför detta kan vara rätt val för vissa.
- Integritet och säkerhet – En av de främsta anledningarna är säkerhet. Enligt en rapport från Svensk Handel ökade antalet ID-kapningar med 15 % under 2023.
BankID är fantastiskt bekvämt, men det innebär också risker. För de som är oroliga för att deras identitet ska hamna i fel händer kan lån utan BankID kännas som ett säkrare alternativ. - Hjärtat tillhör Freja – Kärleksguden Freja kan ha kommit och spridit magi mellan dig och Freja eID. Det kan helt enkelt vara så simpelt att du föredrar Freja eID framför BankID.
- Tekniska begränsningar – Alla har inte tillgång till modern teknik. Det kan handla om en trasig smartphone, dålig internetuppkoppling eller att man inte har en kompatibel enhet.
För de som bor i områden med begränsad digital infrastruktur kan lån utan BankID vara den enda lösningen. - Förtroende för teknik – Äldre generationer eller personer med mindre vana av digitala lösningar kan känna sig obekväma med att använda e-legitimation.
För dem är det mer naturligt att lita på fysiska dokument eller att ha direktkontakt med långivaren.
Nackdelar med lån utan BankID
Myntet har två sidor, och detta kan vara baksidorna:
- Längre hanteringstid – BankID gör det möjligt att identifiera sig och signera avtal på några sekunder. Utan BankID eller någon annan digital metod kan du behöva hantera processen manuellt, vilket kan innebära att skicka in fysiska dokument och vänta på postgången.
Det kan ta dagar eller till och med veckor innan lånet är godkänt och pengarna betalas ut. Då faller liksom hela idén med snabblån. - Potentiellt högre kostnader – Långivare som erbjuder lån utan BankID kan ta ut högre avgifter för att täcka administrativa kostnader.
Det är bara att jämföra en människas arbete med ett fullt automatiserat, så förstår du varför. - Begränsat utbud – Antalet långivare som erbjuder lån utan BankID är jämförelsevis lågt – även om de finns.
Många kreditgivare har övergått helt till digitala lösningar, vilket gör att alternativen för lån utan BankID är färre och ibland mindre konkurrenskraftiga. - Ökad risk för bedrägeri – Fysiska dokument eller andra manuella metoder kan också vara sårbara för bedrägerier.
Även om det kan kännas tryggt att undvika BankID, innebär manuella processer andra risker. Gör en överläggning med dig själv för att komma fram till vad som passar dig bäst.
Generella nackdelar med att inte ha något BankID
BankID är inte bara ett verktyg för att ta lån; det har blivit en central del av många svenskars vardags. Att inte ha BankID kan medföra flera nackdelar:
- Begränsad tillgång till tjänster
Utan BankID är det svårt att logga in på internetbanken, använda tjänster som Swish eller deklarera hos Skatteverket. Bank och finans är dessutom den branschen som står för majoriteten av användningen – hela 52 %, följt av övrig privat sektor på 25 % och mobila betalningar på 18 %. - Krångligare hantering av ärenden
Istället för att signera dokument med ett knapptryck kan du behöva skriva ut, signera, skanna och skicka tillbaka dem via post eller e-post. - Social och digital exkludering
Utan BankID kan det vara svårt att hänga med i det digitala samhälle vi lever i. Allt från att boka vård via 1177 till att skaffa ett mobilabonnemang kan bli onödigt komplicerat. - Möjlighet till misstag
Manuella processer innebär ofta fler steg och större risk för mänskliga fel. Ett felstavat namn eller en borttappad handling kan försena ärenden betydligt.
Vi vill dock inte att det ska framstå som att vi är anti att inte ha ett BankID eller att låna pengar utan BankID. Det kan helt klart vara ett toppenalternativ i många situationer. Vi vill bara att du ska vara medveten om ditt val.
Giltiga legitimationshandlingar i Sverige – Vad räknas egentligen som ID?
Alla legitimationer ska visa att du är du, men de är inte skapade lika. Låt oss kika på de vanligaste.
- Pass: Den mest universella legitimationen, både i Sverige och internationellt.
- Körkort: Användbart i de flesta situationer, men inte alltid lika säkert som pass.
- Nationellt ID-kort: Utfärdat av polisen och fungerar också för resor inom EU.
- ID-kort från Skatteverket eller bank: Dessa är ofta tillräckliga för dagliga ärenden, som att öppna bankkonto eller hämta ut paket.
Tips: Se till att ditt ID är giltigt och inte har gått ut. Ett utgånget ID accepteras inte när du ska låna pengar, även om du ser exakt likadan ut som på fotot!
Hur skaffar jag e-legitimation? – En snabbguide till din digitala identitet
Att skaffa e-legitimation, som BankID eller Freja eID, är enklare än du kanske tror. Följ bara dessa steg.
BankID – Den digitala favoriten
Krav: Du behöver ett bankkonto hos en av de banker som erbjuder BankID (exempelvis Swedbank, Nordea eller Handelsbanken).
Så gör du:
- Logga in på din internetbank.
- Beställ BankID via deras tjänst.
- Ladda ner BankID-appen till din mobil eller dator.
- Aktivera BankID genom att följa instruktionerna.
Freja eID – Ett säkert alternativ
Krav: En giltig ID-handling (som pass eller körkort).
Så gör du:
- Ladda ner Freja eID-appen.
- Skanna din ID-handling med mobilen.
- Bekräfta din identitet genom att besöka en Freja-ombud (t.ex. en ATG-butik).
Visste du att… Freja eID är det första e-legitimationen i Sverige som erbjuder ID-skydd mot bedrägerier? Spana in Freja+ så ser du mer vad det innebär.
Avslutande tankar
BankID har blivit nästan synonymt med identifiering, men det går att låna pengar utan BankID, om du av olika anledningar skulle föredra det. Då handlar det om identifiering via andra digitala metoder, såsom Freja eID, alternativt analog postgång.
Det kan ta längre tid utan BankID, men vissa känner sig säkrare med en både högre och tjockare mur mot bedrägerier. I övrigt är själva lånen ofta lika varandra – och för att hitta det bästa snabblånet är jämförelser nyckeln. Det hjälper vid dig på Blancolån.nu med!
Vanliga frågor
Absolut! Även om BankID är det vanligaste sättet att identifiera sig, finns det fortfarande flera långivare som erbjuder alternativ. Dessa sträcker sig från Freja eID till manuell identifiering via pappersavtal.
Självklart! Snabblån utan BankID finns, och för att du fortfarande ska kunna få den direkta utbetalningen som är så eftertraktad vid snabblån gäller det att välja långivare med exempelvis Freja eID.
Identifierar du dig däremot via post går det inte lika snabbt, men det har snarare att göra med Postnord än snabblånegivaren i sig.
Det finns flera anledningar! Kanske har du tekniska problem med din e-legitimation, eller så föredrar du av säkerhetsskäl att inte använda digitala identifieringsmetoder.
Vissa föredrar även en mer traditionell process, särskilt om de saknar erfarenhet av digital teknik. Ibland är det inte bekvämligheten utan tryggheten som väger tyngst!
Alternativen är faktiskt fler än du kanske tror:
- Freja eID: Ett modernt och säkert alternativ.
- Tink/Instantor: Ger långivaren tillgång till ekonomiska data direkt från banken.
- Manuell identifiering: Genom att skicka kopior på ID-handlingar och skuldebrev via post.
- Personlig kod: Vissa långivare accepterar fortfarande detta – tänk gammaldags, men tryggt!
Det kan förvisso ta lite längre tid, men det kan det vara värt enligt vissa.
Ja, men säkerheten beror på metoden och långivaren. Freja eID och Tink/Instantor erbjuder moderna och säkra lösningar, medan manuell hantering kan innebära risker, särskilt om dokument skickas med post. Välj en långivare med gott rykte och kolla alltid villkoren noga.
Det beror på vilken identifieringsmetod som du väljer. Med Freja eID eller Tink/Instantor går det nästan lika snabbt som med BankID – vi snackar minuter.
Om du däremot väljer att fixa låneavtalet via post kan det ta några dagar. Det är lite som att välja mellan expressleverans och snigelpost!
Absolut! Du hittar ett flertal i vår jämförande tabell här uppe. Utöver dessa finns till exempel:
- Collector, med lånebelopp på 20 000 – 500 000 kr och räntespann på 7 – 17,9 %
- Marginalen, med lånebelopp på 25 000 – 500 000 kr och räntespann på 6,95 – 17,99 %
- ICA-Banken, med lånebelopp på 20 000 – 500 000 kr och räntespann på 6,84 – 15,95 %
Vill du vända dig till en låneförmedlare utan BankID kommer du att kunna stöta på dessa:
- Trygga.com
- Sambla
- Lendo
- Välj pålitliga långivare: Kontrollera om långivaren har licens från Finansinspektionen.
- Skicka aldrig ID via osäkra kanaler: Använd säker post eller verifierade digitala lösningar.
- Aktivera ID-skydd: Tjänster som Freja eID erbjuder inbyggt skydd mot ID-kapning.
- Var vaksam: Om något känns för bra för att vara sant, är det förmodligen inte sant.