Byggnadsbranschen är en av de branscher som har drabbats mest av lågkonjunkturen, tillsammans med handeln. Foto: Gorodenkoff/Shutterstock.com
EkonomiEkonomiska experter har länge pratat om en stundande lågkonjunktur, men det verkar som att den dröjer. Eller har den kanske redan smygit sig på? SvD Näringsliv har pratat med några ekonomiexperter om lågkonjunkturens vara eller icke vara.
Än så länge är vi inte inne i en lågkonjunktur så som vi är vana vid att den ser ut. Arbetslösheten är låg och hushållen har främst minskat sin konsumtion av sällansköpsvaror som bilar och soffor. Är svensk ekonomi mer motståndskraftig än man förväntat sig, eller är lågkonjunkturen bara försenad? Experterna är inte helt överens.
”Aldrig varit så väntad”
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, menar att lågkonjunkturen är försenad, men det är ingen tvekan om att den kommer. Aldrig tidigare har den varit så väntad och samhället är väl förberett. Därför är det inte säkert att den blir särskilt djup eller svår.
Enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, är lågkonjunkturen dock redan här. Men det skiljer sig beroende på vilken bransch man talar om. Bygg och handel är några av de branscher där lågkonjunkturen märks av tydligast.
Arbetslösheten har sjunkit
Någon lågkonjunktur syns inte heller till om man tittar på arbetslösheten. Den ligger just nu på den lägsta siffran sedan 2009, 6,1 procent. Arbetsförmedlingen tror inte heller att det kommer förändras särskilt mycket framöver. Prognosen är 6,4 procent för 2023 och 6,5 procent för 2024.
Men hur kan de sämre tiderna inte synas på arbetslösheten?
– Vi är också förvånade. Men vi tror att den stora bristen på arbetskraft i många branscher är en del av förklaringen. Företag väljer att behålla sin personal för att det är så svårt att få tag på folk, säger Elvira Josefsson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Konjunkturinstitutet: Lågkonjunkturen är här
Enligt Konjunkturinstitutet är vi redan inne i en lågkonjunktur, men den ter sig lite annorlunda än den brukar. Byggandet av bostäder har minskat och hushållen minskar sin konsumtion. Dock går exportindustrin väldigt bra och arbetslösheten har inte blivit högre.
Konjunkturinstitutets generaldirektör Albin Kainelainen säger att de tror att lågkonjunkturen blir mild och kortvarig.