Blancolån Tips & råd
Handlar du mycket vi nätet så är chanserna stora att du någon gång stött på en e-handlare som inte följer de lagar som faktiskt finns. 2012 gjorde Konsumentverket en undersökning som kom fram till att mer än hälften av alla e-handlare bröt mot någon lag eller föreskrift. Tack vare hårda regleringar är marknaden för blancolån inte lika drabbad av oseriösa företag men visst finns dessa även där. Det finns ett flertal sätt för dig som låntagare att undersöka om den långivare som erbjuder blancolån är seriös eller inte. Ett blancolån ska ge dig som långtagare extra ekonomisk trygghet. Med en långivare du kan lita på blir blancolånet just det, en trygghet, och du slipper oroa dig för överraskningar.
Undersök långivaren innan du ansöker om blancolån
När du jämför blancolån här på Blancolån.nu kommer du endast stöta på seriösa långivare vars verksamhet är godkänd av Finansinspektionen. Går du däremot via någon annan kanal kan det hända att du stöter på långivare som inte uppfyller Finansinspektionens krav. Dessa långivare ska undvikas då deras metoder inte följer Finansinspektionen regler för kreditverksamhet. Dessa företag har sällan bättre erbjudanden än dem många seriösa aktörer som finns. Därför finns det ingen anledning att ta den onödiga risk det innebär att vända sig till en sådan aktör. Genom att söka i Finansinspektionens företagsregister kan du själv, snabbt och enkelt, se om företaget är godkänt av Finansinspektionen eller inte.
Verkar hemsidan som erbjuder blancolån seriös?
Ett annat sätt att undersöka företaget på är att undersöka deras hemsida. Samtliga seriösa långivare har hemsidor där du kan läsa mer om de blancolån de erbjuder. Några saker som talar för att långivaren är en seriös aktör är:
- Kontaktuppgifter – En seriös långivare borde gå att kontakta med eventuella frågor du som långivare kan ha. Det behöver inte vara en kundtjänst som har öppet dygnet runt, men åtminstone ett telefonnummer med kontakttider och en mailadress.
- Fullständiga villkor – Ett blancolån ska ha fullständiga villkor där du som låntagare kan läsa om saker som ångerrätt och hantering av personuppgifter.
- Certifieringar – I kreditbranschen finns ett antal certifiteringar som långivare kan erhålla. Ett exempel på en sådan certifiering är certifikatet “Bra villkor & Trygg kreditgivning” från SKEF (Svenska kreditgivares ekonomiska förening).
Många långivare skyltar med att de erbjuder blancolån utan UC. Detta är inte ett dåligt tecken utan betyder att långivaren istället använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Det kan vara till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet.