Flera faktorer kan påverka inflationen negativt och göra att Riksbanken inte kommer att kunna sänka räntan. Värdet på den svenska kronan är en av dem. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com
RäntorEnligt Riksbankens senaste ränteprognos kommer styrräntan att sänkas tre gånger under året. Men det finns fortfarande risk för bakslag som gör att detta kan ändras, enligt riksbankschef Erik Thedéen. Nordeas chefsekonom är dock skeptisk till att det kommer ske några stora förändringar, enligt SvD Näringsliv.
Riksbankschef Erik Thedéen vill inte att vi ska ropa hej för tidigt. Detta uttryckte han under tre tal som han höll i måndags, ett i Köpenhamn och två i Malmö.
Framför allt menade han att det är viktigt att den svenska kronan inte fortsätter att försvagas. Det kan innebära att inflationen tar fart igen.
Finns även andra risker som kan leda till högre inflation
I talen lyfte Thedéen även fram andra risker som kan göra att inflationen börjar öka igen. Några exempel är den geopolitiska oron, företagens prissättningsbeteende och osäkerhet på hur ekonomin kommer att reagera på Riksbankens signaler om sänkta räntor.
På grund av dessa osäkerheter menar Thedéen att räntan kommer att behöva sänkas gradvis för att Riksbanken ska kunna analysera hur ekonomin påverkas.
Annika Winsth skeptisk till Thedéens prognos
Nordeas chefsekonom Annika Winsth var moderator på Thedéens tal i Malmö. Hon tror inte på några gradvisa räntesänkningar, utan menar att hans budskap snarare är ett sätt att minska hushållens förhoppningar om att räntan kommer sänkas snabbt.
Blir hushållen för optimistiska kan konsumtionen öka, och då riskerar man i sin tur att inflationen börjar ta fart igen. Annika Winsth tror därför att Thedéens tal är en strategi för att skicka signaler till hushållen om att inte få för stora förhoppningar.
Annika Winsth tror att räntan kommer sänkas betydligt fler än tre gånger i år. Hon tror på hela sex sänkningar och att räntan kommer att hamna på 2,50 procent i slutet av året. I dag ligger räntan på 4 procent.
Vågar Riksbanken sänka räntan före ECB?
En stor fråga som diskuteras bland ekonomer just nu är om Riksbanken kommer att våga sänka räntan före Europeiska centralbanken (ECB). Om Riksbanken sänker räntan tidigare eller mer än andra centralbanker kan kronans värde sjunka. Det kan i sin tur spä på inflationen.
Därför är det mycket som hänger på hur ECB kommer att göra med räntan, enligt Annika Winsth. Riksbankens styrränta bör inte avvika mer än 0,5 procentenheter jämfört med ECB:s ränta.
Erik Thedéen sade i sitt tal att även om de tittar på vad andra banker gör med räntan så måste inte Sverige kopiera andra länders räntepolitik. Han menar att det framför allt är inflationstrycket och utsikterna för inflationen som avgör Sveriges penningpolitik.