Privatekonomi
Att flytta ihop med sin partner är oftast väldigt mysigt och trevligt. Men det finns problem som kan uppstå i ett samboförhållanden. Ena parten kanske tjänar mer, den andra har en hög blancolån samlade hos sig. En av de vanligaste företeelserna är att par bråkar om pengar och ekonomi. Detta samtidigt som vissa par aldrig pratar om det. I denna artikel redogörs för 5 ekonomiska dilemman som kan uppstå i ett parförhållande och hur de kan tacklas.
Dilemma 1. När man ska börja dela ekonomin
Det smartaste för ett par som bor tillsammans men inte har några barn är att komma överens om från början vilka kostnader som är personliga och vilka som är gemensamma. Dessa kan givetvis ändras över tiden men det är aldrig smart att helt slå ihop sina ekonomier från första början. Exempelvis kan det vara så att den ena har ett lån sedan tidigare. Blancolån är ett vanligt lån, som dessutom inte har någon säkerhet, vilket kan kännas riskabelt för den nya partnern att ta del av om ni delar ekonomin. Det hade ju varit orättvist om den andra partnern behövde hjälpa till att betala tillbaka det.
Dilemma 2. När den ena partnern tjänar betydligt mer
Då alla par inte har exakt samma ekonomiska förutsättningar kan det vara bra att prata om hur mycket pengar du kan och vill lägga på de gemensamma kostnaderna. Även att du får behålla dina egna besparingar efter att de gemensamma kostnaderna har betalats är viktigt. Givetvis kan båda två inte alltid få exakt som ni vill. Det är därför viktigt att komma ihåg att kompromissa. Om du är beredd att betala för fler TV-kanaler än vad du hade gjort om du bodde ensam, kanske din partner kan tänka sig att ni fokuserar på att köpa ekologisk mat. Vissa saker kan vara självklarheter för dig men inte för din partner. Om inkomsterna skiljer sig så pass mycket att någon av parterna känner att det blir jobbigt, kan ett mindre blancolån vara ett tips. På så sätt kan ni komma upp till mer jämna nivåer. Detta är givetvis en övervägning av vilket alternativ som är bäst och ska självklart diskuteras med din partner. Om den med högre inkomst är villig att betala en större andel för kostnaderna, kan låntagande vara onödigt.
Dilemma 3. När den ena partnern äter betydligt mer
Det finns inte riktigt något rätt och fel över hur du ska göra i en sådan situation. Här gäller helt enkelt sunt bondförnuft. Vad som kanske bör poängteras är att du och din partner bör fokusera på andra ekonomiska problem och istället för att diskutera mer onödiga saker som portionsstorlek eller hur mycket toalettpapper respektive person använder.
Om ni upplever att ni inte har pengar att finansiera en större investering på grund av småköp är ett tips att ni ser över hur mycket ni lägger på mindre inköp i månaden. Vad som också kan vara bra att veta är att det finns smålån att ta, exempelvis blancolån, om ni skulle behöva införskaffa en större investering. Vissa lånegivare erbjuder blancolån med låg ränta, men tänk på att det ofta tillkommer andra avgifter.
Dilemma 4. När den ena partnern flyttar in
Det är inte ovanligt att den ena partnern redan har en bostad som den andra partnern sedan flyttar in i. Om du befinner dig i en sådan situation är det viktigt att ni från början kommer överens om boende- och levnadskostnaderna. Det viktigaste här är att båda två ska uppfatta er överenskommelse som rättvis. Kom ihåg att den som inte äger bostaden inte ska amortera på bostadslånet om det inte ses som en gåva. Detta gäller även andra lån som respektive partner har när de kommer in i relationen. Exempelvis kan bostaden vara en säkerhet för ett blancolån som personen tidigare tagit. Här är det viktigt att kommunicera vad för villkor som gäller, för att inte missförstånd ska uppstå.
Dilemma 5. När man bestämmer dig för att gå skilda vägar
Om ett par endast är sambos, alltså inte gifta, är grundregeln att du behåller din enskilda egendom och delar på det som är gemensamt införskaffat. Här kan du göra på olika sätt; antingen dela upp alla tillhörigheter sinsemellan eller så sälja alla gemensamma ägodelar för att sedan dela på pengarna. Om ni tidigare har tagit ett gemensamt lån, exempelvis ett blancolån för att finansiera nya möbler, är det viktigt att ni kommer överens om hur detta betalas tillbaka. Trots att ni väljer att gå skilda vägar betyder det inte att alla ansvar delas upp. Ni har fortfarande rättigheter och skyldigheter gentemot varandra, som är bra att lösa innan ni skiljs åt.