Privatekonomi
Många har redan fått sin skatteåterbäring, men inte alla. Vad svenskarna använder sin skatteåterbäring till skiljer sig åt. Men många väljer att lägga pengarna på resor.
SBAB har undersökt vad över 1 000 svenskar väljer att göra med sin skatteåterbäring. Kvinnorna sparar helst pengarna medan männen hellre köper resor.
Skatteåterbäringen går till resor och sparas på sparkontot
En del svenskar har fått sin skatteåterbäring, men fortfarande är det många som väntar på ”extrapengarna”. För många kommer pengarna som ett välkommet tillskott, antingen för att dryga ut semesterkassan eller för att betala av skulder. Vad svenskarna lägger pengarna på varierar.
SBAB har valt att ta reda på vad svenskarna prioriterar att göra för skatteåterbäringen. I undersökningen framkommer det att det skiljer sig ganska kraftigt åt mellan män och kvinnor. Kvinnorna sätter i större utsträckning in pengarna på ett sparkonto. Männen å andra sidan spenderar hellre pengarna på resor och på den stundande semestern.
Kvinnor sparar för att de måste
Varför kvinnor i större utsträckning väljer att spara sin skatteåterbäring tror SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann beror på att kvinnorna måste det. De tjänar mindre och därför krävs det större sparinsatser.
Wörmann tror dock att det kan finnas en annan förklaring i parrelationer. Där kan det bara vara så att kvinnan sparar och mannen bjuder på resan.
– I jämförelse med männen är det också fler kvinnor som använder extrapengarna för att betala av lån och krediter, säger Claudia Wörmann.
Det gör svenskarna för skatteåterbäringen:
Kvinnor
- Sparar på sparkonto – 29,9 procent
- Spenderar på inköp, resor och semester – 27,7 procent
- Betala av lån och krediter – 15,6 procent
- Sparar på lönekontot – 12,5 procent
- Vet inte – 8,7 procent
- Spara i aktier och fonder – 5,6 procent
Män
- Spenderar på inköp, resor och semester – 26,1 procent
- Sparar på sparkonto – 21,5 procent
- Sparar på lönekontot – 18,4 procent
- Betala av lån och krediter – 14,2 procent
- Spara i aktier och fonder – 10,7 procent
- Vet inte – 9,2 procent
Foto: B.Forenius/Shutterstock.com