Privatekonomi
Kronofogden har sett en ökning i antalet ansökningar om skuldsanering i början av året. De stigande kostnaderna verkar nu alltså ha lett till konsekvenser för de mest utsatta hushållen.
SvD Näringsliv har pratat med Kronofogdens enhetschef Per-Olof Lindh om förändringarna. Enligt honom har de fått in 10–15 procent fler ansökningar om skuldsanering jämfört med samma period förra året.
De brukar få in en hel del ansökningar vecka 3–8, men i år har det varit extra många. Under vecka 5 fick de in fler ärenden än de någonsin har gjort tidigare under samma period.
Många hushåll har svårt att betala räkningarna
Per-Olof Lindh bedömer att de ekonomiska förändringarna gör att flera hushåll har svårt att betala räkningarna och därför kontaktar Kronofogden.
Från september förra året har Kronofogden fått flera orossamtal. Människor har ringt och sagt att de har svårt att få ekonomin att gå ihop och vill ha råd. Man står kanske och väljer mellan hyran och elräkningen.
Ingen självklarhet att bli beviljad skuldsanering
Men bara för att man har svårt att betala räkningarna är det ingen självklarhet att man blir beviljad skuldsanering. Det är något man erbjuder människor som har så stora skulder att det inte finns någon möjlighet att betala av dem inom en överskådlig framtid.
Ser man till hela 2022 var det 25 658 personer som ansökte om skuldsanering. Det är 2 000 personer mindre än föregående år. Även antalet beviljade skuldsaneringar sjönk, från 11 661 till 10 182.
Ta hjälp om du har problem med ekonomin
Har man svårt att få ihop det ekonomiskt rekommenderar Per-Olof Lindh att man tar hjälp av någon annan. Man kan till exempel kontakta budget- och skuldrådgivningen i sin kommun eller en närstående. Det är viktigt att man sätter sig ner och ser över sin budget och vad man kan spara in på.
Innan man ansöker om skuldsanering bör man titta på kriterierna som ska uppfyllas för att ansökan ska bli godkänd. Det finns också ett skuldsaneringstest på Kronofogdens hemsida som man kan göra.