Nordeas vd Casper von Koskull beklagar det dystra delårsresultatet och utlovar vidare arbete för att vända trenden. Foto: Pressbild/Nordea och oleschwander/Shutterstock.com
BanknyheterDe traditionella bankerna har tagit ett rejält kliv bakåt det senaste kvartalet, trots att resten av börsen har blommat. Nordea backar med 24 procent. Avgående vd Casper von Koskull beklagar resultatet.
Swedbank och Handelsbanken har presenterat dystra delårsrapporter för andra kvartalet. Nordea levererar inte heller några glada överraskningar, konstaterar SvD i en artikel under gårdagen.
Det faktum att alla större banker följer samma trend om rasande resultat kan bero på skandaler king penningtvätt.
24 procent lägre vinst för Nordea
Sänkt utdelning och en sjunkande aktie – så ser det dystra resultatet ut för Nordea. Avgående vd Casper von Koskull presenterade en 24 procent lägre rörelsevinst och en 4 procent lägre räntenetto jämfört med samma tid föregående år.
Enligt von Koskull beror den låga vinsten på interna förändringar, större kundfokus och satsningar på digitala plattformar. Han beklagar resultatet i en kommentar till TT, och lovar att arbeta för att trenden ska vända.
– Självklart ska vi jobba vidare, vi vill öka på intäkterna och ta ner de strukturella kostnaderna, säger han.
Ägarna väntas drabbas
Under torsdagsförmiddagen föll Nordeas aktie med fem procent, som följd av det presenterade resultatet. Det är inte bara banken, utan även delägarna kan behöva sänka sina förväntningar.
– Det skulle nog inte vara en överraskning om Nordea behöver sänka sin utdelning, säger von Koskull.
Exakt hur mycket vill vd:n inte säga; några konkreta nedskärningar kommer inte gå att räkna på innan hösten.
Ska Nordea följa Swedbanks exempel kommer dock ägarna att känna skillnaden ordentligt. Hos den konkurrerande banken var andelen av vinsten som delas till ägarna 25 procentenheter lägre.
Alla banker backar
Stockholmsbörsen har gått bra under året, och den genomsnittliga utvecklingen har varit 15 procent. De stora bankerna har dock inte hängt med i uppgången, utan faller i stället med flera procent vardera.
Både bankernas aktier och anseenden har sjunkit, vilket syns tydligt i alla kvartalsrapporter. Det finns spekuleringar i att det växande missnöjet rotar sig i den omfattande penningtvättshärvan som uppmärksammades i mars tidigare i år. Nordeas aktie föll även då med anmärkningsvärda 3,5 procent.