Grundkraven för lån med Bisnode
Att uppfylla långivarens grundkrav är A&O för att beviljas ett lån. Utan uppfyllda krav spelar det ingen roll hur hög kreditscoring du har enligt Bisnode.
Det fina i det hela är dock att kraven vid lån med Bisnode ofta är lägre än hos andra långivare, som t.ex. använder UC. De flesta långivare som använder Bisnode vill gärna se att du uppfyller följande:
Krav | Vanligt minimum |
Ålder | Minst 18 år, ofta 20 eller 21 år hos vissa långivare |
Folkbokförd i Sverige | Måste ha en svensk adress |
Inkomstkrav | Stabil och dokumenterad inkomst |
Skuldfri hos Kronofogden | Får inte ha aktuella skulder hos Kronofogden |
Betalningsanmärkningar | De flesta långivare tillåter anmärkningar |
Två nycklar att ta med sig:
- Fokus på aktuell ekonomisk status:
Långivare som använder Bisnode lägger ofta större vikt vid din nuvarande inkomst och skuldsättning än tidigare betalningsanmärkningar. - Flexibilitet vid betalningsanmärkningar:
Vissa långivare som samarbetar med Bisnode godkänner låntagare med enstaka betalningsanmärkningar, förutsatt att dessa är äldre och att du uppfyller övriga krav.
Om Bisnode
Bisnode är ett kreditupplysningsföretag, tillika riktig veteran inom den svenska företagsvärlden. Rötterna går att spåra redan till 1959, då företaget var en del av Bonniers företagsinformationssystem. Under åren har Bisnodes ställning på kreditmarknaden stärkts, och det är idag ett av Sveriges tre största kreditupplysningsföretag, jämte UC och Creditsafe.
Sedan 2021 är Bisnode en del av den globala jätten Dun & Bradstreet. De når idag kunder i över 240 länder. I denna artikel kommer vi dock att fortsätta att använda namnet Bisnode, då det är så det fortfarande kallas i folkmun.
Trots sitt intåg i det internationella finrummet för dataanalys och kreditupplysningar, håller Bisnode fast vid sin grundidé; att säkerställa att företag och privatpersoner kan fatta välgrundade beslut om lån genom tillgång till pålitlig data och analys.
Kreditbetygen baseras på analyser av tusentals datapunkter dagligen. På så sätt kan Bisnode skapa sina kreditbetyg, vilka ger en närmast realtidsuppdaterad bild av en persons eller ett företags ekonomi.
Lån med Bisnode – när du vill undvika UC
För dig som vill ta ett lån utan att belasta din kreditvärdighet hos UC (Upplysningscentralen) är Bisnode ett populärt alternativ.
Eftersom UC delar kreditupplysningsdata mellan olika banker och låneinstitut kan många förfrågningar snabbt sänka din kreditpoäng. Lån via Bisnode erbjuder ett sätt att undvika denna problematik, eftersom fler kreditupplysningar inte påverkar ditt kreditvärde.
Övriga tjänster från Bisnode
Bisnode är mer än bara kreditupplysningar. Som en del av Dun & Bradstreet har de en bred portfölj av tjänster som hjälper både privatpersoner och företag att navigera komplexa ekonomiska landskap.
- Datadriven marknadsföring – Genom avancerad dataanalys hjälper Bisnode företag att identifiera sina målgrupper och optimera sina marknadsföringsinsatser. Detta kan exempelvis handla om att skräddarsy erbjudanden till specifika kundsegment.
- Kreditbevakning – För den som vill hålla koll på sin egen eller andras kreditstatus erbjuder Bisnode kreditbevakningstjänster. Detta kan vara särskilt värdefullt för småföretag som vill säkerställa att deras kunder betalar i tid.
- Insiktsfull statistik – Bisnode analyserar hundramiljontalts affärshändelser varje dag. Denna enorma mängd data gör det möjligt för dem att förutspå ekonomiska trender och hjälpa kunder att fatta smarta beslut.
Företagsupplysning hos Bisnode – AAA Kreditrating
Har du någonsin klivit in på ett företag eller klickat dig in på en webbplats och mötts av “AAA”? Då kan du känna dig trygg i att verksamheten i fråga är att lita på i tal om kreditvärde.
Bisnode använder nämligen en kreditrating för företag som går i skalan A – C, som de själva säger är ett sätt att visa kunder och kreditgivare att företaget är pålitligt. Och visst ger det en skön känsla av trygghet att se detta objektiva betyg.
Med hjälp av företagsupplysningar kan verksamheter få insikt i potentiella affärspartners kreditvärdighet, betalningshistorik och ekonomiska stabilitet. Detta minskar risken för betalningsproblem och konkurser.
Dun & Bradstreet själva rapporterar att 30 % av ett företags affärer går förlorade på grund av otillräckliga data.
Kreditratingen hos Bisnode med de högsta betygen AAA, AA och A ser ut som följer:
AAA | AA | A |
AAA – Högsta kreditbetyg För att uppnå detta betyg krävs en etablerad verksamhet, en positiv eller neutral historik samt en god betalningsförmåga och stabil ekonomi. | AA – Bra kreditvärdighet Detta betyg innebär att företaget har en etablerad historik, en positiv eller neutral bakgrund, en ansvarstagande betalningsförmåga och en tillräcklig ekonomisk situation. | A – Kreditvärdig En kreditvärdering på denna nivå kräver en etablerad verksamhet, en positiv eller neutral bakgrund samt en ansvarstagande betalningsförmåga. |
Vad gäller de två lägre nivåerna ser det ut såhär:
B | C |
Betalningsproblem möjliga, osäker framtida ekonomi. | Hög risk, sannolika betalningsproblem. |
För företag är kreditvärdighet en avgörande faktor för att vinna förtroende hos kunder, leverantörer och investerare. Endast ett fåtal procent av svenska företag når dock denna nivå.
Vad ingår i en företagsupplysning?
- Årsredovisning och nyckeltal (omsättning, vinst, skuldsättning)
- Betalningshistorik och eventuella anmärkningar
- Företagsledningens ekonomiska historik
- Prognos över kreditvärdighetsprognos
Personupplysning hos Bisnode – Kreditscoring
När det gäller att bedöma privatpersoners kreditvärdighet är Bisnode en pålitlig aktör. Deras kreditscore används av banker, långivare och företag för att avgöra en individs betalningsförmåga och risknivå.
Till skillnad från företagsupplysningen består den personliga kreditscoren av skalan 1-10. På så sätt skiljer sig även Bisnodes kreditbetyg från när man ska ta lån med Creditsafe och UC, som använder 1-100 respektive 0-999 som skalor.
Vi kommer alldeles strax att gå närmare in på de bästa snabblånen med Bisnode!
Vad innehåller en kreditupplysning från Bisnode för privatpersoner?
En kreditupplysning från Bisnode ger en omfattande bild av din ekonomiska situation. Den används av långivare för att avgöra om de ska bevilja ett lån och på vilka villkor.
Det kreditbetyget som du får hos Bisnode baseras på din kreditprofil. Den innehåller omfattande information som är kopplad till ditt ID och sträcker sig över en mängd parametrar. Bland dem hittar vi:
- Identifieringsuppgifter: Namn, personnummer, adress.
- Kreditbetyg: En numerisk bedömning av kreditvärdigheten.
- Betalningsanmärkningar: Information om tidigare skulder och anmärkningar.
- Deklarerad inkomst: Årlig taxerad inkomst.
- Skuldsaldo hos Kronofogden: Uppgifter om aktuella skulder.
Utöver de mer eller mindre “självklara” parametrarna ovan inkluderas allt från taxeringsuppgifter till fordonsuppgifter, pantbrev och bolagsengagemang. Det är sedan denna info som ligger till grund för ditt kreditbetyg med följande skala:
Kreditscore (nivå) | Riskbedömning | Betydelse |
8-10 | God kreditvärdighet | Utmärkt kreditvärdighet, nästan inga anmärkningar. |
5-7 | Kreditvärdig | Bra kreditvärdighet, möjligtvis någon liten tidigare skuld. |
2-4 | Svag kreditvärdighet | Acceptabel kreditvärdighet, viss risk för betalningsproblem. |
1 | Kredit avrådes | Tydlig risk för betalningsproblem, ofta betalningsanmärkningar. |
0 | Ingen kreditvärdighet kan ges | Allvarliga betalningsproblem, flera betalningsanmärkningar och obetalda skulder. |
Som du säkert förstår gäller; ju högre kreditbetyg, desto bättre. Vad som däremot är viktigt att tänka på är att Bisnode inte har något finger i spelet när det kommer till huruvida du blir beviljad ett lån eller inte. Det beslutet står långivaren för, baserat på ditt kreditbetyg.
Så bedömer Bisnode din kreditvärdighet
Hur värderas då de olika parametrarna som vägs in? Det är ett lika hemligt recept som Coca-cola, och något som företaget inte går ut med. Vi på Blancolån.nu har däremot vänt och vridit på faktorerna och vill dela vår bild med dig.
Bisnode använder en kombination av historiska data och avancerad analys för att skapa en helhetsbild av din betalningsförmåga.
- Inkomsthistorik: Stabil inkomst ger högre poäng.
- Antal kreditupplysningar: Många förfrågningar på kort tid kan signalera ekonomisk press, men fler kreditupplysningar hos Bisnode påverkar inte ditt kreditbetyg hos UC negativt.
- Tidigare skulder och anmärkningar: Ju färre, desto bättre. Däremot godkänner många långivare som använder Bisnode betalningsanmärkningar.
- Nuvarande ekonomiskt läge: Existerande lån och krediter vägs in.
Visste du att… du enkelt kan kolla upp din kreditscoring hos Bisnode via deras supersmidiga plattform Min Upplysning? Digitala lösningar for the win!
Tips för att skydda ditt kreditscore
- Undvik att ta många smålån samtidigt.
- Betala fakturor i tid för att undvika betalningsanmärkningar.
- Håll koll på dina skulder och prioritera att minska dem.
Så kan du stärka ditt kreditbetyg hos Bisnode
Att ha ett starkt kreditbetyg hos Bisnode öppnar dörrar till bättre lånevillkor och fler möjligheter. Eftersom Bisnode baserar din kreditvärdighet på en mängd olika faktorer, såsom årsinkomst, fordonstillgångar, skuldsaldo och pantbrev, finns det flera strategier du kan använda för att förbättra din ekonomiska profil.
Låt oss dela några konkreta tips för att stärka ditt kreditbetyg och undvika fallgropar som kan försämra det.
- Betala dina räkningar i tid
Ett av de enklaste och mest effektiva sätten att förbättra din kreditvärdighet är att hålla dina betalningar punktliga.
Missade eller sena betalningar kan påverka din kreditprofil negativt, medan betalningar i tid visar på ekonomisk ansvarstagande. - Undvik att söka flera krediter samtidigt
Att skicka in många låneansökningar under en kort tidsperiod kan ge intrycket av att du befinner dig i ekonomiska svårigheter.
Var selektiv med dina ansökningar och undvik att belasta din kreditprofil med onödiga kreditupplysningar. Hos oss hittar du alternativ på låneförmedlare med Bisnode – Klara Lån är ett utmärkt val för många. - Minska dina skulder
En hög skuldsättning kan ge en negativ bild av din ekonomi. Prioritera att betala av befintliga skulder, såsom kreditkort och smålån, för att förbättra din kreditvärdighet och minska din ekonomiska belastning. - Samla mindre lån och krediter
Många små krediter med höga räntor kan skada din kreditprofil. Genom att samla dem till ett större lån med lägre ränta kan du både sänka dina kostnader och visa långivare att du har kontroll över din ekonomi. - Undvik betalningsanmärkningar
Betalningsanmärkningar är en av de mest skadliga faktorerna för din kreditvärdighet och kan påverka dig i flera år. Men har du betalningsanmärkningar är det absolut inte kört för dig att få låna pengar med Bisnode.
Se till att undvika nya anmärkningar och åtgärda eventuella befintliga problem så snart som möjligt för att långsamt förbättra din ekonomiska status. - Upprätthåll en stabil inkomst
En jämn och dokumenterad inkomst signalerar till långivare att du är en pålitlig låntagare med förmåga att betala tillbaka skulder.
Det är viktigt att din inkomst syns i dina deklarationer för att stärka din kreditprofil. Mot betyg 10/10!
Visste du att… majoriteten av de lån med Bisnode som vi har analyserat godkänner betalningsanmärkningar? Så dörren är inte stängd för dig med anmärkningar. Tänk bara på att ha en tydlig återbetalningsplan för att undvika en skuldfälla!
Hur lång tid tar det att förbättra kreditbetyget?
Hur snabbt du ser resultat beror på din utgångspunkt och vilka åtgärder du vidtar.
- Mindre justeringar, som att börja betala räkningar i tid och minska skuldsättningen, kan ge märkbara resultat inom tre till sex månader.
- Större förändringar, som att bli av med betalningsanmärkningar eller bli av med större skulder, kan ta längre tid. Betalningsanmärkningar ligger kvar i upp till tre år, medan amorteringstakten är upp till dig.
Nyckeln är att ha tålamod och följa en konsekvent strategi. Små steg över tid kan göra en stor skillnad och ge dig ett kreditbetyg som öppnar upp ännu fler ekonomiska möjligheter. Många bäckar små!
Känsligt kreditbetyg – Bisnode och antalet förfrågningar
Det positiva med Bisnode är att fler kreditupplysningar inte påverkar ditt kreditvärde hos UC negativt. Vad vi dock vill att du ska vara medveten om är att det förs diskussioner på forum och liknande kring upplevelser om att Bisnode känsligt för antalet förfrågningar och om du har ett underskott av kapital.
Vårt tips är därför att:
- Endast ansöka om lån när du verkligen behöver det.
- Använd en låneförmedlare med Bisnode, likt Klara Lån som du har tillgång till via oss på Blancolån.nu.
Det måste finnas skäl för att en kreditupplysning ska göras
Om det nu är så att fler kreditupplysningar inte är optimalt för din Scoring hos Bisnode, kan du känna dig trygg med att en upplysning inte kan göras i onödan.
Enligt svensk lag måste det nämligen finnas ett legitimt skäl för att någon ska göra en kreditupplysning på dig. Detta innebär att långivare eller företag inte får begära upplysningar utan ett specifikt syfte, exempelvis en låneansökan eller ett avtal.
När får en kreditupplysning göras?
- Vid låneansökningar.
- Vid avtal som innebär ekonomiska åtaganden (exempelvis mobilabonnemang).
- När du går i borgen för någon.
Dina rättigheter som konsument
- Du har rätt att få en kopia av kreditupplysningen.
- Du kan bestrida felaktig information i en upplysning.
Fördelar med lån via Bisnode
Att välja långivare som använder Bisnode för kreditupplysning kan vara fördelaktigt i många situationer, särskilt för den som vill undvika att påverka sitt UC-betyg.
Låt oss spana in några av de främsta fördelarna enligt många låntagare.
Ingen påverkan på ditt UC-score
Eftersom Bisnode är en separat aktör från UC (Upplysningscentralen) påverkas inte ditt UC-betyg när en kreditupplysning görs via Bisnode.
Detta är extra skönt om du behöver ansöka om flera lån eller krediter.
Snabba svar och beslut
Bisnode är kända för sin snabba hantering av kreditupplysningar. Det är däremot upp till långivaren hur snabbt det går från ansökan till utbetalning.
Glädjande nog finns det en rad lån med Bisnode med direkt utbetalning. Vi kommer strax att presentera dem för dig. Hos oss på Blancolån.nu kan du smidigt se vilka snabblån som verkligen lever upp till namnet och har direkt utbetalning via den snygga gröna rutan Direkt utbetalning.
Med snabb utbetalning kan du ibland räkna med så kort tid som en handfull minuter!
Fokus på relevant information
Kreditupplysningar via Bisnode upplevs vara väl anpassade till långivarens behov och håller inte på och daltar med irrelevant info. Det gynnar både långivaren och dig!
Att datan kommer från proffsiga Dun & Bradstreet enorma databas gör dessutom att vi kan lita på att de är korrekta.
Flexibilitet för låntagare med betalningsanmärkningar
Majoriteten av marknadens långivare som använder Bisnode uppskattas för sin flexibilitet gällande att godkänna lån för personer med betalningsanmärkningar.
Detta gäller särskilt om anmärkningarna är äldre och det bedöms att låntagaren har stabil ekonomi i övrigt.
Låg kreditkontrollströskel
Detta plus är kopplat till plusset ovan. För mindre lån och snabblån ställs ofta färre och mindre strikta krav på låntagaren, vilket gör det enklare att få lån via Bisnode.
Kom dock ihåg att det alltid är viktigt att du ser till att du kan betala tillbaka lånet i tid.
Många långivare att välja mellan
Som du strax kommer att se finns det en rad aktörer som använder Bisnode. Antalet har vuxit rejält under senaste tiden.
Vi finns därför här för dig så att du enkelt kan jämföra olika alternativ och hitta det lån som passar dig bäst.
Nackdelar med lån via Bisnode
Som så ofta finns det två sidor av myntet. Vi ska därför spana in baksidan med lån via Bisnode.
Högre räntor på vissa lån
Många långivare som använder Bisnode för kreditupplysningar riktar sig till kunder med sämre kreditvärdighet.
Detta kan innebära att räntorna på dessa lån ibland är högre än hos traditionella banker. Du som har en Scoring närmare 10 än 0 behöver dock inte oroa dig alltför mycket för detta.
Risk för överbelåning
Eftersom Bisnode, Creditsafe och UC är separata system kan det finnas en risk att du beviljas flera lån parallellt.
Det kan leda till överbelåning om du inte är försiktig. Det är därför viktigt att ha en tydlig översikt över dina skulder. Vill du samla lån kan det vara ett bra alternativ.
Tid och pengar
Vi vet att det heter “tid är pengar”, och på tal om det ska vi nu titta närmare på den tid det tar att få ett lån med Bisnode och hur mycket pengar det kan kosta dig.
Exakta tid och pengar skiljer sig åt mellan olika långivare, och även din bank och ditt kreditbetyg kan spela in.
Så mycket kostar det att låna med Bisnode
Ett låns totala kostnad består huvudsakligen av ränta och avgifter.
Räntor för lån genom Bisnode
- Räntesatserna varierar stort, med nominella räntor mellan 6,48 % och 44 %.
- Den effektiva räntan är dock det viktigaste att ta hänsyn till, eftersom den i slutändan avgör den totala kostnaden för lånet.
- Det går inte att ange ett exakt belopp, eftersom den effektiva räntan kan påverkas av eventuella avgifter, som förseningar.
- Långivare som använder Bisnode kan anpassa räntorna beroende på din betalningshistorik och ekonomiska situation.
Vanliga avgifter:
- Uppläggningsavgift: Ofta mellan 95–695 kr.
- Aviavgift: Cirka 30–60 kr per månad om du får pappersavier.
- Förseningsavgift: Kan uppgå till 450 kr vid missad betalning.
- Förlängningsavgift: Om du behöver mer tid kan en avgift tas ut för att förlänga lånet.
- Påminnelseavgift: Vid missad betalning kan avgiften vara mellan 60–200 kr.
- Dröjsmålsränta: Om betalningar uteblir kan räntan vara så hög som 40 %, vilket snabbt ökar lånets totala kostnad. Här vill du inte hamna!
Bisnode i sig påverkar inte utbetalningstiden – det är långivaren som avgör
En vanlig missuppfattning är att kreditupplysningsföretaget påverkar hur snabbt du får dina pengar, men så är inte fallet. Visst, Bisnode behöver förvisso se till att ha korrekta uppgifter snabbt tillgängliga.
Men när de har gjort sin del av det hela är det långivaren som avgör hur snabbt pengarna är på ditt konto. Primärt är det två delar som spelar in:
- Handläggningstid: Automatiserade långivare kan ge besked och göra utbetalningar omedelbart, medan andra kan ta någon dag. Här spelar även summan in. Hos oss kan du både sortera och filtrera långivare efter hur snabbt du får ett lån.
- Transaktioner: Utbetalningstiden kan också bero på vilken bank du använder och om långivaren erbjuder överföringar dygnet runt. Vänder du dig till ett Swish-lån går det snabbare!
Hur du kan påverka utbetalningstiden
Om du har bråttom med att få pengarna finns det några saker du själv kan göra för att påskynda processen:
- Välj en långivare med direktutbetalning
Flera långivare samarbetar med specifika banker för att möjliggöra omedelbara överföringar, även på kvällar och helger. Kontrollera att långivaren stöder din bank för snabbast möjliga utbetalning. - Ansök under rätt tidpunkt
För att få en snabbare utbetalning, ansök under långivarens öppettider. Ansökningar utanför dessa tider behandlas oftast nästkommande bankdag. - Svara rätt
Dubbelkolla att du har fyllt i alla uppgifter rätt. Om det blir något fel eller info saknas kan processen ta längre tid.
Ett exempel
Dags för en liten historia om Evelina, 34 år från Jönköping, som kom hem till en läckande diskmaskin några dagar innan lönen trillade in på kontot. Hon vände sig då till Fairlo för att ta ett snabblån med utbetalning direkt. Tack vare ett kreditscore på 8 hos Bisnode, kunde hon få lånet direkt. Det hon behövde betala var detta:
Lånebelopp | 18 000 kr |
Ränta | 15 % |
Återbetalningstid | 12 månader |
Uppläggningsavgift | 495 kronor |
Effektiv ränta | 23,23 % |
Ungefärlig månadskostnad | 1 732 kr/månad före ränteavdrag |
Totalt lånebelopp | 20 010 kr |
Visste du att… du kan göra ränteavdrag på snabblån? Precis som för bolån och liknande är avdraget 30 % på lån upp till 100 000 kronor. Ta vara på det för att få det billigaste lånet!
Vad är lån utan UC? Hur skiljer sig Creditsafe från Bisnode?
Låt oss kika på en snabb jämförelse mellan Sveriges tre bjässar inom kreditupplysningar; lån utan UC med Bisnode, eller med Creditsafe.
Egenskap | Bisnode | Creditsafe | UC |
Påverkan på kreditvärdighet hos UC | Ingen påverkan | Ingen påverkan | Påverkar kreditvärdigheten hos UC |
Påverkan av antal förfrågningar | Fler påverkar kreditbetyget | Fler påverkar inte kreditbetyget | Fler påverkar kreditbetyget |
Vanliga typer av lån | Snabblån, kontokrediter | Alla typer av lån | Privatlån, bolån |
Accepterar betalningsanmärkningar | Vanligt förekommande | Vanligt förekommande | Ovanligt |
Tidsram för utbetalning | Snabba utbetalningar, ofta direkt | Snabba utbetalningar, ofta direkt | Beror på långivare |
Används av | Mindre långivare, kreditgivare | Mindre långivare, kreditgivare | Banker, större kreditinstitut |
Kreditbetyg | 0 – 10 | 1 – 100 | 0 – 999 |
Jämför lån med Bisnode
Att jämföra lån med Bisnode hos oss är enkelt. Du kan känna dig trygg i att vi finns här för att ge dig en transparent och tydlig översikt över allt från räntor till villkor. Låt oss spana in de populäraste lånen med Bisnode just nu.
Nya lån med Bisnode
Varje år lanseras nya lån från långivare som använder Bisnode för kreditupplysningar – 2024 och 2025 inkluderade.
Dessa lån är ofta anpassade för att vara mer flexibla och användarvänliga, med bättre digitala verktyg och snabbare ansökningsprocesser. Nya aktörer erbjuder dessutom ofta konkurrenskraftiga räntor för att locka nya kunder, vilket gör dem värda att hålla koll på.
Våra stalltips är:
- Brixo
- Binly Finans
Lån med Bisnode + direktutbetalning
För dig som behöver pengar snabbt erbjuder flera långivare lån med Bisnode och direktutbetalning – det är nästan mer regel än undantag. Som du förstår är dessa lån utformade för att ge dig tillgång till pengarna nästan omedelbart efter godkänd ansökan.
Två favoriter är:
- Klara Lån
- Fairlo
Låneförmedlare med Bisnode
Låneförmedlare som använder Bisnode gör det möjligt för dig att ansöka om flera lån samtidigt utan att påverka din kreditvärdighet. Genom en enda kreditupplysning kan du få erbjudanden från flera långivare, vilket sparar dig tid och ökar dina chanser att hitta ett lån med de bästa villkoren.
Återigen vill vi nämna…
- Klara Lån – Det är bara att du fyller i ditt önskade lånebelopp och andra önskemål hos oss, så tar vi dig direkt dit.
Steg för steg: Så ansöker du om lån med Bisnode
Steg 1: Jämför långivare
Innan du skickar in din ansökan är det viktigt att jämföra olika långivare för att hitta det bästa alternativet.
- Använd vår jämförelsetjänster: Hos oss kan du helt gratis och tydligt få stenkoll på det viktiga frågor att ta i beaktning.
- Titta på villkor: Jämför räntor, återbetalningstider, avgifter och om de erbjuder direktutbetalning.
- Välj rätt typ av lån: Fundera på om du behöver ett snabblån eller kontokredit.
Steg 2: Lev upp till grundkraven
Se till att du uppfyller långivarens grundkrav för att öka chansen att få din ansökan godkänd – annars kan du vända dig till en annan långivare för att inte slösa tid. Vanliga krav är:
- Minimiålder (oftast 18–20 år).
- Svenskt personnummer och folkbokföringsadress.
- Dokumenterad inkomst.
- Skuldfri hos Kronofogden.
Steg 3: Förbered din ansökan
Ha all information redo för att göra processen smidigare och se till att svara rätt.
Steg 4: Skicka in ansökan
Verifiera din ansökan med BankID och vänta på besked. Ofta innebär denna “väntan” endast ett par minuter. Under tiden hämtar långivaren din kreditinformation från Bisnode.
Steg 5: Få besked
Efter att långivaren granskat din ansökan och kreditupplysning får du ett beslut.
- Snabbt besked: Många långivare ger besked inom några minuter.
- Erbjudanden: Om du använder en låneförmedlare kan du få flera erbjudanden att välja mellan.
Steg 6: Acceptera låneavtalet
- Gå igenom lånevillkoren noggrant.
- Signera avtalet digitalt med BankID för att bekräfta ditt lån.
Steg 7: Utbetalning av lånet
När avtalet är signerat sker utbetalningen.
Steg 8: Återbetalning
Vårt tips är att direkt när du har fått lånet, börja förbereda för återbetalningen så snabbt som möjligt.
Avslutande ord
Att låna pengar med Bisnode är ett populärt sätt att snabbt kunna få ett tillskott i kassan oavsett om bilen strejkar, en pryl finns på ett once in a lifetime-erbjudande eller något annat. Målet är att ha en kreditscoring så nära 10 som möjligt, men många Bisnode-lån godkänns med låg kreditvärdighet och betalningsanmärkningar.
Det är dock viktigt att du har koll på räntor, avgifter och villkor, varpå du får göra en stabil kalkyl över din återbetalningsförmåga. Vi på Blancolån.nu hjälper dig längs vägen!
Vanliga frågor
En kreditupplysning via Bisnode är en sammanställning av din ekonomiska situation, och baseras på 23 faktorer som inkluderar inkomst, skulder och betalningsanmärkningar.
Den används av långivare och företag för att bedöma din kreditvärdighet, vilket avgör om du får ett lån, hyreskontrakt eller abonnemang med mera. Den finns där både för långivarens och låntagarens skull eftersom den ger en riktlinje kring sannolikheten att lånet betalas tillbaka i tid.
Att hålla kreditupplysningen i gott skick kan vara en viktig del i att få förmånliga lånevillkor!
En kreditupplysning från Bisnode baseras på en rad punkter kopplat till sådant som påverkar din återbetalningsförmåga.
Utifrån information om bland annat din inkomst, eventuella betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden, civilstatus och dina senaste adresser räknar Bisnode, med sin avancerade teknik, ut ditt kreditbetyg.
Inte alls! Om någon gör en kreditupplysning på dig betyder det oftast att du ansöker om ett lån, en ny mobiltelefon eller ska flytta in i din drömlägenhet.
Du kan se det som ekonomisk ”bakgrundskontroll”, inte en negativ varningssignal.
Du kan förbättra din kreditvärdighet genom att betala dina skulder i tid, undvika nya betalningsanmärkningar och minska antalet kreditupplysningar. Se också till att din folkbokföringsadress är uppdaterad och att din inkomst redovisas korrekt.
En betalningsanmärkning ligger kvar i Bisnodes register i tre år för privatpersoner och fem år för företag.
Under denna tid kan det påverka din möjlighet att få lån eller hyra en bostad, men det går att få Bisnode-lån med betalningsanmärkningar.
Om någon har gjort en kreditupplysning på dig via Bisnode får du en kopia skickad hem till dig. Denna innehåller information om vem som gjort upplysningen och vilken information som delades.
Tyvärr (eller som tur är!) fungerar inte Bisnode som en dagbok du kan gömma undan. De samlar in information från offentliga källor som Kronofogden och Skatteverket.
Om du har ekonomiska hemligheter är det bättre att jobba på att lösa dem än att försöka gömma dem!
Det handlar inte om att vara elak – Bisnode är som en ekonomisk meteorolog. De försöker förutspå risken att du kanske inte kan betala tillbaka ett lån.
Om de kallar dig en ”risk”, är det en chans att reflektera över hur du kan stärka din ekonomi (och skina i framtida rapporter!).
Nej, Bisnode är inte magiska – de ser bara det som finns i offentliga register.
Så om du oroar dig för att de vet vad du spenderade på den där onödiga kvällen med nätshopping, så kan du slappna av. De bryr sig bara om siffrorna som betyder något för din kreditvärdighet, men har inte tillgång till ditt bankkonto.
Absolut! Du kan använda tjänster som Min Upplysning för att se din egen kreditupplysning. Det är ett smart sätt att hålla koll på din ekonomi, särskilt eftersom Bisnode är väl uppdaterade med parametrar som kan påverka ditt betyg.
Nej, du kan inte förhindra att en kreditupplysning görs om du till exempel ansöker om ett lån eller tecknar ett avtal där det krävs. Men du kan välja långivare utifrån vilken kreditupplysningsaktör de använder.