Skidlyft och skidåkare i Åre, Sverige.Svenska hushåll har inte minskat tillräckligt mycket på sin konsumtion. Bland annat har man sett ett starkt bokningsläge inför vinterns skidresor. Foto: M.Pakats/Shutterstock.com

Ekonomi

Många ekonomiska experter menar att räntehöjningarna inte påverkar svenskarnas konsumtion tillräckligt mycket. Många konsumerar fortfarande för mycket för att inflationen ska sjunka till normala nivåer. Riksbanken kan därför behöva höja räntan ytterligare, enligt en artikel i SvD Näringsliv.

Styrräntan har höjts från 0 till 4 procent på 16 månader. Men detta verkar inte vara tillräckligt. Inflationen sjunker inte lika snabbt som Riksbanken vill.

I september landade inflationen på 6,5 procent. Jämfört med föregående månad har priserna ökat med 0,5 procent.

Resurserna är ojämnt fördelade

Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, säger till SvD att många hushåll visserligen har svårt att få ekonomin att gå ihop på grund av räntehöjningarna. Men tyvärr är det inte tillräckligt för att konsumtionen ska sjunka så mycket som det behövs.

Efter åren med nollränta och ekonomiska stimulanser har hushållen för mycket pengar. Och dessutom är fördelningen ojämn.

Vi är nära smärtgränsen

Docent Fredrik N G Andersson är nationalekonom på Lunds universitet. Precis som Mattias Persson tror även han att Riksbanken måste måste höja räntan ytterligare. Men han tror vi är nära smärtgränsen.

Om räntan höjs för mycket för snabbt kan hushåll och företag sättas i stora skulder, bostadsmarknaden kan krascha och arbetslösheten öka kraftigt. En sådan situation kan bli mycket svårare att ta sig ur än inflationsperioden vi nu befinner oss i.

Ekonomiska stimulanser har hållit konsumtionen uppe

Andersson tycker att Riksbanken ska dränera ekonomin på de stimulanspengar som gavs ut under stödköpsprogrammen 2015–2021. Enligt honom är det de stimulanserna som har ställt till det.

Riksbanken har tillfört för mycket köpkraft i ekonomin, och detta har främst gynnat hushåll med höga inkomster. De hushållen har upprätthållit konsumtionen, medan hushåll med lägre inkomster inte har kunnat dra nytta av detta på samma sätt. Det är också de mindre förmögna hushållen som påverkas mest av högre inflation och räntor.