Vi kan förvänta oss höjda priser på till exempel mat på grund av ökad inflation. Dessutom kommer räntorna troligtvis höjas. Foto: Denys Kurbatov/Shutterstock.com
EkonomiFinansminister Mikael Damberg har presenterat regeringens prognos över svensk ekonomi i en pressträff. Enligt deras prognoser kommer tillväxten bli lägre och inflationen högre de närmaste åren. Däremot tror de inte att det blir någon räntechock, skriver SvD Näringsliv.
Under de närmsta åren kan boende i Sverige räkna med hög inflation och stigande räntor. Finansminister Mikael Damberg tror dock inte att det blir någon plötslig räntehöjning. Generellt har Sverige starka statsfinanser i grunden.
Arbetslösheten har minskat
Vad det gäller arbetslösheten har Sverige hämtat sig efter pandemin. Landet har en av de högsta sysselsättningsgraderna i EU. Arbetslösheten är lägre än före pandemin, och enligt Mikael Damberg bedömer man att den kommer fortsätta minska.
Ökad inflation och stigande räntor
Inflationen har stigit kraftigt under året. I mars steg inflationen från 4,1 procent till 6,1 procent. Orsakerna till detta menar Damberg är globala utbudsstörningar, Ukraina-kriget och en svag krona.
Den stigande inflationen påverkar räntorna, som även de ökar.
– Vi har redan sett att bolåneräntorna har stigit. Och med högre inflation och utvecklingen i USA finns risk att räntorna kommer att gå upp ytterligare. Så jag tror det är viktigt att hushållen har en beredskap för att de här exceptionellt låga räntorna inte kommer att bestå, säger Mikael Damberg till TT.
Ingen chockhöjning av räntorna
Finansministern tror inte att det blir några plötsliga höjningar av räntorna i Sverige. Han lägger dock till brasklappen att allt beror på hur Riksbanken agerar. Eftersom Riksbankens uppgift är att bromsa inflationen påverkar de också räntorna.
Kriget får definitivt konsekvenser för Sverige
Damberg konstaterar att Sverige utan tvekan kommer känna av konsekvenserna av kriget under lång tid framöver. De svagaste grupperna påverkas mest av inflationen. Regeringen kommer därför höja bostadsbidraget till barnfamiljer.
I vårändringsbudgeten presenterar regeringen åtgärder för 31,4 miljarder kronor.