Svenska sedlar med mynt på.Den svenska kronan har blivit svagare mot både euron och den amerikanska dollarn, men enligt experter går vi snart mot ljusare tider igen. Foto: Mummert-und-Ibold/Shutterstock.com

Ekonomi

Sedan i somras har den svenska kronan blivit svagare än både euron och dollarn, men enligt vissa ekonomer väntas ljusare och starkare tider efter årsskiftet. Det skriver SvD Näringsliv/TT.

Om man ser till valuta-utvecklingen sedan juni i år har den svenska kronan försvagats med cirka tio procent mot den amerikanska dollarn, och i dagsläget kostar en dollar över 9 kronor. För en euro får man betala 10,29 kronor.

Flera orsaker bakom kronans fall

SvD Näringsliv har pratat med Carl Hammer, analyschef och valutaexpert på SEB, och Lars Henriksson, seniorstrateg på Handelsbanken, som delar uppfattning när det gäller orsakerna till den svenska kronans fall.

Båda menar att den minst sagt skakiga utvecklingen på ledande marknader under den senaste tiden har ökat pressen på mindre valutor, som exempelvis den svenska kronan. Utbrottet av coronavirus-varianten omikron har inte direkt gjort saken bättre. Lars Henriksson tillägger att det även finns tillfälliga och lite mer säsongsmässiga faktorer som har påverkat.

En växlingseffekt väntas

Ekonomerna väntar även en så kallad växlingseffekt när premiepensionspengarna ska betalas ut till svenskarnas fonder nu i dagarna. Förra året landade den sammanlagda summan på 46,5 miljarder kronor. Enligt Lars Henriksson bedöms cirka 30 procent att gå till utlandet och då behöver det alltså växlas.

Positivt för svenska exportföretag

En svag krona är så klart en nackdel för de svenskar som ska åka utomlands, men med tanke på den rådande situationen är just det kanske inte så aktuellt ändå. De som däremot gynnas av en svagare krona är exportföretagen, som till exempel SSAB och Boliden.

Ljusare tider för kronan framöver

Prognosen är dock att kronan går mot ljusare tider och att en återhämtning är att vänta, särskilt mot euron. Det säger till exempel Handelsbanken, som baserar sin bedömning på Riksbankens beslut att strama åt penningpolitiken. I slutet av 2022 väntas euron kosta cirka 9,55 kronor.