Vad innebär det att samla lån?

Att samla lån innebär att du tar ett större lån, som ett blancolån (även kallat privatlån), för att betala av dina befintliga lån och krediter. Den stora fördelen med det är att du bara behöver betala ränta och andra eventuella avgifter på ett enda lån i stället för flera små.

Större lån har i regel även betydligt lägre ränta än mindre lån som snabb- och sms-lån och högkostnadskrediter. Dessutom blir det enklare för dig att hålla ordning på ekonomin och sköta inbetalningar med bara ett enda lån hos en långivare än med flera lån hos olika banker och långivare.

Ett samlingslån avser i regel ett lån utan säkerhet, men det ska även finnas möjlighet att ta samlingslån och lämna en säkerhet (till exempel din bostad). Eftersom en säkerhet sänker risken för långivaren brukar också räntan bli lägre, vilket är den största fördelen med att låna med säkerhet. Kolla upp vilka möjligheter som finns hos långivaren du är intresserad av och fundera på vilken lösning som skulle bli bäst just för dig.

Därför kan det vara bra att samla lånen

  • Du har möjlighet att sänka dina månadskostnader.
  • Din kreditvärdighet förbättras eftersom skulderna blir färre.
  • Det blir enklare att hålla ordning på ekonomin med bara ett lån hos en långivare.
  • Det kan gå snabbare att bli skuldfri.

Vilket samlingslån har lägst ränta?

Enkelfinans har lägst ränta på samlingslån just nu (kontrollerat 2024-11-21). Räntan är från 5.07 % men sätts individuellt.

Läs mer & ansök hos Enkelfinans

Vad krävs för att få samla lån?

  • Du ska ha fyllt 18 år.
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige.
  • Du måste ha någon slags inkomst (i vissa fall krävs fast inkomst och/eller en viss årsinkomst).
  • Du ska vara skuldfri hos Kronofogden (och i vissa fall även fri från betalningsanmärkningar).

De krav du ser här ovanför är grundläggande, men exakt vad som gäller kan variera något mellan olika banker och långivare. Till exempel när det gäller åldersgränser och inkomstkrav, och även synen på betalningsanmärkningar. Om din ansökan om samlingslån inte blir beviljad ska du få en förklaring till varför, men i de flesta fall handlar det om att betalningsförmågan (kreditvärdigheten) inte uppfyller långivarens krav.

Här nedanför listar vi de vanligaste orsakerna till varför man kan nekas att samla lån.

Du kan nekas ett samlingslån om du

  • Har svag kreditvärdighet överlag (till exempel på grund av många UC-förfrågningar på kort tid)
  • Har flera betalningsanmärkningar.
  • Saknar inkomst.
  • Har aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.
  • Genomgår en skuldsanering.
  • Försöker ansöka om lån utan att vara bosatt i Sverige.

Viktigt att tänka på när man ansöker om att samla lån

Precis som vanligt när det gäller lån är det viktigt att jämföra samlingslån hos flera olika långivare och inte bara ta första bästa erbjudande. Räntor och villkor kan variera stort bland marknadens banker och långivare, så för att hitta det mest förmånliga samlingslånet utifrån dina personliga förutsättningar och behov gäller det alltså att ställa olika alternativ mot varandra. Det smidigaste sättet att jämföra och ansöka om lån är att gå via en låneförmedlare, där du bara på en ansökan har möjlighet att få flera erbjudanden. Dessutom görs då bara en enda kreditupplysning på dig, vilket är betydligt bättre för din kreditvärdighet.

Tänk på! Ansök aldrig om ett större lånebelopp än vad du faktiskt behöver. Räkna ut exakt hur mycket pengar som behövs för att täcka kostnaderna för dina befintliga lån och krediter, så undviker du att ta på dig en onödigt stor skuld.

Och när det gäller just samlingslån är det även viktigt att du räknar på kostnaderna för samlingslånet och jämför dessa med dina befintliga lånekostnader för att säkerställa att det verkligen kommer bli billigare för dig. Räntan på ett samlingslån blir förvisso i regel alltid lägre än att betala ränta på flera mindre lån och krediter, men eftersom återbetalningstiden är längre kan det ibland faktiskt bli dyrare totalt sett.

Så samlar du dina lån

  1. Ansök om samlingslån på långivarens hemsida. Ange att syftet är att samla befintliga lån, fyll i önskat lånebelopp (som motsvarar totalbeloppet av dina befintliga lån och krediter) och återbetalningstid. Skicka in ansökan och vänta på att långivaren eller låneförmedlaren gör en kreditupplysning på dig och återkommer med besked.
  2. Skriv på låneavtalet. Ser allt bra ut ger långivaren dig ett erbjudande. Accepterar du erbjudandet signerar du avtalet och skickar tillbaka till långivaren som betalar ut lånet till ditt konto inom ett par dagar. Har du ansökt via en låneförmedlare och fått flera erbjudanden väljer du det mest förmånliga alternativet och skriver avtal med långivaren i fråga.
  3. Börja betala av dina mindre lån och krediter. När du väl har fått pengarna på kontot är det dags att börja betala av dina befintliga lån. Vet du inte hur du går till väga för att lösa lån i förtid kan du alltid kontakta din långivare för att få hjälp. I vissa fall kan långivaren som du har tagit samlingslånet hos erbjuda sig att betala ut pengarna direkt till de långivare du har dina lån och krediter hos, vilket är väldigt smidigt. 

Källor

Vanliga frågor om att samla lån

Hur stort samlingslån kan man få?

Maxbeloppet för samlingslån ligger vanligtvis på mellan 350 000 och 600 000 kronor, så teoretiskt sett kan du få låna upp till dessa summor. Men i praktiken är det dina ekonomiska förutsättningar och din betalningsförmåga som avgör hur stort samlingslån du kan få.

Vilka slags lån kan man samla i ett lån?

Man kan ta ett blancolån för att samla i princip alla slags lån, även krediter och köp som du har gjort på avbetalning.

Kan man samla lån trots svag kreditvärdighet?

Ja, men det kommer helt klart bli svårare att få sin ansökan beviljad. Försök därför att förbättra din kreditvärdighet så långt det är möjligt innan du ansöker om samlingslån, till exempel genom att vänta ut betalningsanmärkningar och UC-förfrågningar.

Får man samla lån trots betalningsanmärkningar?

Ja, man kan beviljas samlingslån trots betalningsanmärkningar. Men eftersom det är en faktor som sänker kreditvärdigheten kan det helt klart bli lite svårare. Vissa långivare säger nej direkt om de ser att den som ansöker har betalningsanmärkningar, medan andra kan acceptera någon enstaka anmärkning så länge den är äldre än sex månader och ekonomin är ordnad i övrigt.

Kan man ansöka om att samla lån utan att en kreditupplysning görs?

Nej, en kreditupplysning görs alltid i samband med en låneansökan, så även när du ansöker om att samla lån.

Kan man samla lån utan UC?

Ja, det finns vissa långivare som erbjuder samlingslån och använder ett annat kreditupplysningsföretag än just UC, till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet. Alla låneförmedlare vi visar i tabellen högst upp på sidan använder dock UC

Kan man samla lån utan fast inkomst?

Ja, du kan beviljas samlingslån även utan fast inkomst, men det kan krävas lite mer av dig för att bevisa för långivaren att du kommer kunna betala tillbaka lånet. Många banker och långivare ser nämligen fortfarande en fast anställning som den säkraste inkomstkällan, även om du så klart kan ha god betalningsförmåga även med en annan anställningsform. Någon slags regelbunden inkomst krävs däremot nästan alltid för att du ska beviljas lån.