Vad är skillnaden mellan blancolån och privatlån?

Det är ingen skillnad mellan blancolån och privatlån. Det är helt enkelt två olika namn på lån utan säkerhet. Privatlån är det namn som används av de flesta långivare i dag.

Vad innebär det att ett lån är utan säkerhet?

Att ett lån är utan säkerhet innebär att lånet inte är knutet till ett specifikt objekt. Två olika typer av lån som ofta har en säkerhet knutna till sig är bolån och billån. När man till exempel tar ett bolån med bostaden som säkerhet innebär det att långivaren har rätt till bostaden om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet av någon anledning.

Men blancolån har alltså ingen säkerhet knuten till sig. En fördel med det är att du kan använda lånet till vad du vill. Nackdelen är att lån utan säkerhet oftast har högre ränta än lån med säkerhet. Det beror på att långivare tar en högre risk när de lånar ut pengar utan någon säkerhet.

Tre saker du behöver veta om privatlån

  1. Hur mycket du kan låna varierar mellan olika långivare. Det finns långivare som beviljar blancolån eller privatlån på upp till 600 000 kronor.
  2. Högre ränta. Eftersom den här typen av lån inte kräver någon säkerhet är räntan högre än vid billån eller bolån.
  3. Återbetalningstiden varierar mellan olika långivare. Oftast har blancolån dock kortare återbetalningstid än exempelvis bostadslån eller billån. Det gör att du måste vara säker på att du kan betala tillbaka i tid när du tar ett blancolån, annars riskerar förseningsavgifterna att bli mycket höga.

Hur får jag den lägsta räntan på privatlån?

Det bästa sättet att se till att du får så låg ränta som möjligt på privatlån är att jämföra olika räntor innan du skriver på något lånelöfte.

Enligt kreditlagstiftningen får långivare inte ta hur mycket ränta som helst. Sedan hösten 2018 gäller nämligen lagen om högkostnadskrediter.

Vad är en högkostnadskredit?

En högkostnadskredit är ett lån utan säkerhet med hög ränta. Alla lån som har en ränta över 30 procent är klassade som högkostnadskrediter. Enligt lag måste en långivare som erbjuder en högkostnadskredit också berätta för konsumenten att lånet är just en högkostnadskredit.

Långivare som erbjuder högkostnadskrediter är därför även skyldiga att visa på att de är högkostnadskrediter redan i marknadsföringen. Men många långivare redogör för det så osynligt de kan. Tänk därför på att alltid läsa det finstilta.

Framför allt är det den effektiva räntan som kan sticka iväg rejält. 

Vad är effektiv ränta?

Den effektiva räntan är den nominella räntan plus avgifter och kostnader. Det innebär att den effektiva räntan kan vara många procent högre än vad den nominella räntan är.

Tips! När det gäller högkostnadskrediter är det särskilt viktigt att titta på den effektiva räntan, eftersom den ofta är extra hög för sådana lån.

Den nominella räntan beräknas bara på lånet. Det är den siffran som avgör hur mycket du behöver amortera per månad.

Var alltid noga med att jämföra effektiva räntor. Eftersom den effektiva räntan ger en mer rättvis bild av hur mycket lånet faktiskt kommer att kosta dig ger den en god fingervisning om vilket lån som är bättre än något annat.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna genom ett privatlån beror på flera faktorer, men kreditvärde är den allra viktigaste punkten som långivare tittar på.

Kreditvärdet kan försämras om du har en betalningsanmärkning eller en aktiv skuld hos Kronofogden. Om du genomgår en skuldsanering är det också en indikator på att du inte kommer att bli beviljad ett lån.

Visste du? En tumregel är att högkostnadskrediter ofta innebär att du får låna lägre summor än vad du får göra när du tar ett privatlån med lägre ränta.

Ett vanligt tak för blancolån är 600 000 kronor. Men det är inte säkert att du blir beviljad en så hög summa.

Varför är blancolån dyrare än andra lån?

Blancolån är lån utan säkerhet, vilket gör att långivaren ofta tar ut en högre ränta som kompensation.

Lån med säkerhet ger nämligen långivaren en försäkran om att pengarna kommer att betalas tillbaka – i alla fall en del av skulden. Vanliga lån, alltså lån med säkerhet, ger långivaren någon form av pant i utbyte mot en bättre ränta.

Exempelvis är panten vid ett billån delar eller hela bilen och panten vid ett bostadslån bostaden. Det innebär att om du inte kan betala tillbaka lånet får långivaren ta din bil eller din bostad som kompensation för skulden du inte kan betala tillbaka.

Och eftersom blancolån är lån utan säkerhet, alltså lån utan pant, innebär det ofta en högre ränta och ibland även högre avgifter.